Почетна » Дачић: Функције у новој Влади су техничко питање

Дачић: Функције у новој Влади су техничко питање

од admin
0 коментар

 

Дачић је за телевизију Пинк рекао да је СПС спремна да настави сарадњу са напедњацима у Влади Србије.

“Више пута сам истицао да сматрам да смо урадили много добрих ствари у нашој коалицији. Ми смо спремни на предани рад у интересу Србије, а фунцкије су техничка питања”, казао је Дачић.

Додао је да ће ускоро почети процес конституисања нових органа власти чији ће први корак бити одржавање конститутивне седнице новог сазива Скупштине Србије.

Узвратићемо Косову

Говорећи о најновијем заоштравању односа са Косовом, министар спољних послова је рекао да ће Србија наставити акцију за повлачење признања Косова ако Приштина настави да лобира за признање и пријем у медјународне организације.

“Београд је спреман за разговоре и компромис, али ће на најоштрији начин бранити државне интересе. Једностраним актима Приштине је дијалог био сведен на стање реанимације, ниста се није дешавало било је много једностраних аката који су претили да опасно угрозе мир на овом простору”, рекао је шеф српске дипломатије, уз оцену да на Косову влада континуирана криза политичког легитимитета.

Поводом става САД о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је рекао да је став актуелне администрације председника Доналда Трампа да ће подржати компромис две стране.

Невиђена провокација Хрвата

Министар спољних послова окаркатерисао је и као невиђену провокацију то што је Хрватска званично затражила да на прослави Олује присуствује Србин, јер би им тако било мало лакше на савести. “Такав захтев за учешће на прослави етничког чишћења Срба је невиђена политичка провокација. Хрватска не тражи да се на прослави годишњице Олује појави представник Србије, него Србин, и то Србин из Хрватске”

Како је даље навео, у Хрватској је пре рата живело 560.000 Срба, а сада их је остало 180.000.

“Они су извршили етничко чишћење сопствене државе и извршили су оно што је био циљ свих покрета на крају и усташког покрета”, рекао је Дачић и додао да сЦрна Гора осетила прозваном поводом његовог негодовања што ће представник Црне Горе бити на прослави Олује.

“Сигуран сам да никога у Србији није заболело много кад је Албанија признала такозвано Косово, али мислим да је сваког Србина заболело кад је Црна Гора то учинила”, каже Дачић.

Да подсетимо, хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић јуче је рекао да би било “јако добро и корисно” када би на обележавање годишњице хрватске војно-полицијске акције “Олуја” у Книну дошао и потпредседник владе из редова Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борис Милошевић и додао да се разговара о могућности да ове године представници владе обележе и српска страдања.

Јелена Јеловац   Нова с

Можда ти се свиди

Оставите коментар