Почетна » Милан Радоичић признао да је организовао групу у Бањској и преузео сву одговорност

Милан Радоичић признао да је организовао групу у Бањској и преузео сву одговорност

од Други Пишу
0 коментар

Доскорашњи потпредседник Српске листе Милан Радоичић преузео је на себе целокупну одговорност за дешавања у селу Бањска на северу Косова, наведено је у изјави коју је медијима прочитао његов адвокат Горан Петронијевић.

„Обавештавам јавност да сам заједно са мојим сународницима дана 24. септембра дошао на север Косова и Метохије у пределу Бањске“, навео је Радоичић у изјави.

Како додаје, разлог његовог враћања на КиМ био је да „охрабри народ у отпору режиму Аљбина Куртија“.

Радоичић је у изјави истакао да у томе није имао никакву помоћ власти из Београда, нити их је о својим намерама обавестио јер су се већ раније разишли у одређеним ставовима

Где је Радоичић: „Можда знам, можда не знам“

На питање новинарке Н1 да ли зна где је Милан Радоичић, и зашто се крије од јавности, Петронијевић је рекао да се Радоичић не крије.

„Можда знам, можда не знам (где је). Ја сам адвокат, мене штити адвокатска тајна“, рекао је Петронијевић и додао да је информација где се његов клијент налази и питање његове безбедности.

„Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану српског народа од окупатора, а овај чин нема никакве везе са мојим ранијим политичким ангажманом. О овоме нисам обавештавао никога од власти Србије и локалних структура, нити сам од њих имао било какву помоћ јер смо до тада већ имали разлике у ставовима“, наводи се у писаној изјави Радоичића.

Радоичић је навео и да су се Срби на Косову у више наврата повлачили без оствареног видљивог резултата што, према његовом тумачењу, приштинска страна није схватала као добру вољу и стварање предуслова за преговоре, већ као слабост.

„Косовски полицајац страдао случајно“
У недељу 24. септембра у селу Бањска је убијен косовски полицајац, после чега је уследила акција специјалних јединица косовске полиције усмерена на наоружану групу која је уточиште покушала да пронађе у манастиру Бањска. У акцији су убијена тројица Срба, пореклом са севера Косова.

Радоичић је у својој писаној изјави навео да је до страдања косовског полицајца, након чега је почео жесток окршај на обе стране, а Петронијевић је касније, одговарајући на питање новинара, рекао да је према информацијама које он има, полицајац страдао од експлозије, а не од метка.

„И то од експлозије која није намењена нити њему нити било ком другом“, рекао је Петронијевић, напомињући да он сам није био тамо.

„Нисмо никакви терористи већ борци за слободу сопственог народа“, поручује се у писаној изјави Радоичића у којој се додаје и да тројица Срба која су страдала у обрачуну са Косовском полицијом никада неће бити заборављена.

„Спреман сам да се одазовем позиву надлежних органа“
Радоичић је у писаној изјави обавестио јавност да је поднео оставку на место потпредседника Српске листе и поручио да је спреман да се одазове позиву надлежних органа Републике Србије.

Петронијевић је, међутим, одговарајући на питања новинара рекао да лично, као Радоичићев пуномоћник, сматра нема никакве потребе да било који државни орган Републике Србије поставља било каква питања Радоичићу.

„Косово и Метојија су саставни део Републике Србије, и у смислу одредби Резолуције 1244 налазе се у оквиру државе Србије. На северу Косова и Метојије бораве наоружане специјалне јединице Косовске полиције које, по Бриселским споразуму, не могу ту да бораве. Према томе, ако је ко био нелегално на северу Косова, то су Куртијеве наоружане јединце“, оценио је Петронијевић.

Нагласио је како лично сматра да на страни Милана Радоичића нема никакве одговорности, и да су људи које је организовао бранили своју земљу како би спречили даљи терор.

Петронијевић је рекао да проблем преузимања правде у своје руке није добар, али је оценио и да је до тога дошло услед неактивности КФОР-а, и упоредио Радоичићеву акцију са избијањем Првог српског устанка 1804. године.

На питање шта је био циљ те акције, Петронијевић је одговорио да сем онога што је написано у Радоичићевој изјави, нема нити овлашћења, нити сазнања да би о томе могао да говори.

Одговарајући на питање да ли Радоичићево признање значи да је снимак Косовске полиције из дрона на се он види испред гостињског конака манастира Бањска, аутентичан, Петронијевић је рекао да не може да даје никакве судове, јер тај снимак није видео.

„Није тачно да је био на ВМА“

Што се тиче Радочићевог здравственог стања, Петронијевић је рекао да није тачно да је рањен, и да није био на ВМА.

Н1 Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар