Почетна » Дачић: Британија уложила протест Суринаму због Косова

Дачић: Британија уложила протест Суринаму због Косова

од admin
0 коментар

Ивица Дачић је рекао да треба наставити са реализацијом државних циљева. Међу њима су, како је навео, европски пут Србије, али и очување државних и националних интереса.

„Без озбира на то што неке велике земље говоре да су наши пријатељи, морам да кажем да је једна од тих великих земаља – Велика Британија, уложила протест Суринаму зато што је повукао признање КиМ“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у седишту СПС-а, где је говорио о разлозима због којих не треба да се одрже ванредни парламентарни избори заједно са београдским.

Указао је на то да, када је реч о Косову и Метохији, све већи број земаља размишља о свим последицама једностранo проглашене независности, нарочито у светлу најновијих догађаја у Каталонији.

„Радује нас одлука Суринама о повлачењу признања, а такође и став Гвинеје Бисао који говори о томе да садашња власт стоји на становишту одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије“, рекао је Дачић.

Најавио је да ће 24. новембра у Паризу учествовати на састанку министара спољних послова франкофоних држава, а потом на састанку Атлантског савета у Вашингтону.

У Паризу ће, каже, покушати да утиче на наше „некадашње пријатеље“ који су признали независност Косова да преиспитају ту одлуку, док ће у САД разговарати са саветником за националну безбедност Доналда Трампа, као и са новоименованим помоћником државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

„Пошто је то код њих компликовано, помоћник заменика, заменик помоћника… он је шеф Хојт Јију“, објаснио је Дачић новинарима.

О „лавиринтима“ спољне политике

Наводећи да се Србија увек налазила на попришту сукоба на глобалном нивоу, Дачић је указао да се и сада „преламају“ интереси великих сила управо на том простору и да је потребно пронаћи „излаз из лавиринта“.

Како је рекао, у том „лавиринту“ има више упитника и подсетио да Србија иде у ЕУ, а да је већина чланица признала независност Косова, те „билатерално покушавају на различите начине да то буде неко трајно решење за Косово – признање“.

Зато је, каже, веома тешко када се говори о отварању нових поглавља јер се не ради само о томе колико је Србија одмакла у реформама већ и колико је напредовала у дијалогу са Приштином.

„Данас се воде велике борбе и важно је да Србија не одустаје од европског пута, али, с друге стране, ми морамо да дефинишемо наше интересе и доносимо одлуке у складу са тим“, рекао је министар.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар