Почетна » ПОЗАДИНА ОСТАВКИ Македонски министри се повукли због снимака разговора са „Командантом НАТО“?

ПОЗАДИНА ОСТАВКИ Македонски министри се повукли због снимака разговора са „Командантом НАТО“?

од admin
0 коментар

Оставке двоје македонских министара и шефа тајне службе су дошле као последица разговора премијера Николе Груевског и његовог коалиционог партнера Али Ахметија са тзв. „амбасадорском шесторком“ који су им наводно предочили да су појединци из безбедносних служби били у контакту са терористима.

Гордана Јанкуловска

Позивајући се на добро упућене изворе, македонски и албански медији пишу да су оставке министарке полиције Гордане Јанкулоске и шефа тајне службе Саше Мијалкова резултат сазнања да су неки људи из Пете управе Министарства унутраšшњих послова били уплетени у недавне догађаје у Куманову.

Неки радници те Управе, која је званично задужена за „оперативну технику“, према неким обавештајним подацима са којима су наводно били упознати и Јанкулоска и Мијалков, контактирали су људе из терористичке групе која се протеклог викенда сукобила са македонским снагама безбедности.

У тим сукобима погинуло је осам полицајаца погинуло, а 37 је рањено.

Спекулише се да су и стране амбасаде биле упознате са том комуникацијом људи из Пете управе.

Зато је, како се наводи, на том састанку са шест амбасадора – САД, ЕУ Немачке, Француске, Велике Британије, Италије, наводно упућене оштре критике због „неприхватљивог губљења времена“ потребног за излазак из кризе, а захтевано је и утврдјивање одговорности, али и узрока који су до ње довели.

Приштински портал газетаеxпрес.цом објавио је да су оставке министарке унутрашњих послова Македоније Гордане Јанкуловске и шефа обавештајне и контраобавештајне агенције Македоније Саше Мијалкова поднете после сусрета у америчкој амбасади у Скопљу на којој су им предочени снимци комуницирања припадника агенције са једним од вођа терористичке групе „Командантом НАТО“ и његовим људима.“

Албанци запослени у (македонској) Агенцији су телефоном контактирали оружану групу. Рекли су да су то урадили по директном наређењу директора Мијалкова, који је тражио од оружане групе да каже коју надокнаду тражи да се повуче. Практично, МУП Македоније је почео преговоре с њима“, преноси портал, позивајући се на податке македонске агенције ИНА.

„Командант НАТО“ је Мирсад Ндрецај, један од осумњичених да је организовао терористичку групу у Куманову 9. маја, која је касније уништена у сукобу с македонским безбедносним службама.

С друге стране, и македонски портал плусинфо.мк навео је да су оставке поднете након разговора у једној страној амбасади, али не наводи о којој је држави реч.
Додаје се да су према подацима једне стране обавештајне службе, „особе из Пете управе македонске полиције контактирале неке чланове терористичке групе због преговора о прекиду борбе с полицијом, али су терористи то препознали као знак слабости и наставили сукобе још већом жестином“.

Плусинфо.мк наводи да се ради о везама особа из Пете управе македонске полиције „које су неговане дуже време“ и да постоји могућност да и те особе буду предмет хитне истраге, како би се утврдило да ли су и они помагали при убацивању терористичке групе у Македонију. Поред министарке полиције и директора УБК оставку је синоћ поднео и министар за саобраћај и везе Миле Јанакијески, а најављена је и оставка јавног тужиоца Марка Зврлевског.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар