Почетна » Дачић: Све јачи притисци „познатих кругова“ у Европској унији да се Србији уведу санкције

Дачић: Све јачи притисци „познатих кругова“ у Европској унији да се Србији уведу санкције

од Други Пишу
0 коментар

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да му је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, на састанку у понедељак, рекао да су све јачи притисци „познатих кругова“ у Европској унији да се Србији уведу санкције и одређене мере због напада у Бањској на Косову.

„Рекао ми је да пренесем председнику Вучићу поруку Орбана да Мађарска сигурно неће дозволити да дође до тога.То је за нас велика ствар, зато што је тамо потребно да се доносе одлуке консензусом“, рекао је Дачић на ТВ Прва.

Он је указао да косовски премијер Аљбин Курти одбија да дође до политичког решења и хоће да наметне „окупацију севера Косова, као што је окупирао Косово“.

„Неко ће да каже ми нарушавамо територијални интегритет Косова. Косово је нарушило територијални интегритет Србије и покушало да отцепи део наше територије која је међународно призната“, нагласио је Дачић.

Он је оценио да неспровођење Бриселског споразума, као и хапшења, оптужбе, пребијања и убијања Срба на Косову и Метохији доводе до отпора српског народа.

„Зато је битно да држава Србија може да има добар однос са Србима са Косова и Метохије да не бисмо направили грешке које могу да нас коштају“, рекао је Дачић.

Осврћући се на то што је у Тирани одбио да се фотографише са учесницима министарског састанка Берлинског процеса, зато што је била истакнута застава Косова, он је објаснио да мора да обрати пажњу на те ситне детаље, јер неко може да их злоупотреби и тумачи као да Србија признаје Косово.

„Није било предвиђено да буду заставе приликом сликања. Ја сам их на време упозорио на то“, рекао је Дачић и напоменуо да је „Немачка инститирала да се стави застава јер су, како су рекли, то правила Берлинског процеса“.

Foto TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар