Почетна » Делић (СРЦЕ): Србији је потребна Влада дисконтинуитета

Делић (СРЦЕ): Србији је потребна Влада дисконтинуитета

од Жиг Инфо
0 коментар

Професор др Драган Делић члан председништва странке Србија Центар и народни посланик рекао је у расправи о предлогу нове Владе у Скупштини Србије да претходна Влада није имала јасно дефинисане приоритете. По његовим речима у темељу сваког друштва су „позитиван природни прираштај, образовање и јавно здравље“.

Здравље је по његовом мишљењу „стратешки национални ресурс и темељ друштва“, а подаци говоре да је тај темељ урушен. Делић је изнео податке да се прошле године родило 1437 беба мање него претходне што говори да је и природни прираштај угрожен. Он је поздравио улагања у здравствену инфраструктуру али је указао на проблеме у здравству “ по дубини“.

Веома мали број грађана има поверење у здравствени систем, а неки од проблема су велика смртност, листе чекања и корупција. Делић је рекао да је СРЦЕ издао „Срчану књигу“ у којој је представљена нова здравствена политика са преко 170 конкретних решења. Овај предлог је послат на преко 30 адреса и није одговорио нико, рекао је Делић. Интересовање су показале Академије наука две суседне државе.

По Делићевим речима здравствени радници морају да буду „чувари здравља“ чији рад мора да се вреднује тако да буду адекватно награђени.

Делић је замерио представницима режима то што представљају да из опозиције долази само мржња а не и конкретни предлози. Предлога има али се потпуно игноришу. Делић је на крају позвао Владу да како каже „заједно ставимо здравствени систем на здраве ноге“. Он би по Делићевом мишљењу могао да буде пример земљама у региону и у Свету као што је био седамдесетих година.

 

Стратешко опредељење Србија Центра је „да сваком становнику здравствена заштита буде доступна и максимално безбедна“ – закључио је професор Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар