Почетна » Гајић: Синиша Мали користи аргументе српских непријатеља за обрачун са опозицијом

Гајић: Синиша Мали користи аргументе српских непријатеља за обрачун са опозицијом

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник и посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је у Србији корупција „доведена до савршенства“ и да је власт СНС-а, поред свих познатих појавних облика корупције, патентирала и „перманентно корумпирање сопственог народа“.

„То се на првом месту пензионера и запослених у државној управи, који се највише радују изборима, јер су они прилика да добију донације да би у економском смислу могли да издрже живот“, рекао је Гајић на седници Скупштине Србије.

Гајић је рекао да је закон о изложби Експо 2027 својеврсни лекс специјалис, и да је то други пут да се такав закон доноси током власти СНС-а, пошто је претходно донет за пројекат Београд на води.

„То су случајеви у којима постојећи правни поредак омета нетранспарентно трошење јавних прихода тако да је неопходно да закони буду уклоњени да би послови могли да се заврше. Ништа се тако снажно није укоренило у Србији као мисао Јосипа Броза ’немојте се држати закона као пијан плота’“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да закон о изложби Експо 2027 суспендује Закон о планирању и изградњи и Закон о јавним набавкама, па инвеститори не морају да плаћају накнаду за грађевинско земљиште, и додао да је јасно да се тим законом суспендује правни поредак на делу територије Србије, што је противно Уставу.

Гајић је навео да министар финансија Синиша Мали није компетентан за правна питања и да аргументе које износе представници косовских Албанца користи за политичко разрачунавање у Скупштини Србије као да су валидни и релевантни.

„Мали је цитирао изјаве албанских политичара и наслове у неким новинама, као и изјаве Хашима Тачија и Аљбина Куртија, и користио као аргумент да је тачно оно што они тврде“, рекао је Гајић.

Гајић је подсетио да је Међународни суд правде, поводом питања које су Уједињене нације поставиле у вези са проглашењем независности „Косова“ када је председник Народне странке Вук Јеремић био министар спољних послова, одлучио да уско третира постављено питање и да се искључиво бави легалношћу декларације као правног акта, а не и евентуалних последица које је тај акт произвео.

„Суд је изричито навео у свом мишљењу да се питањем државности ’Косова’ неће бавити, тако да формално правно гледано нису у праву они који тврде да је суд рекао да је независност ’Косова’ у складу са међународним правом, јер се тим питањем није ни бавио“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је суд закључио да декларацију о независности косовских Албанаца нису донеле институције које су деловале под окриљем уставног оквира и Резолуције 1244, него лидери народа на Косову.

„Ова чињеница је кључна у ставу суда и упућује да је одлука о независности донета ван правног система успостављеног Резолуцијом 1244. Дакле, суд није одговорио да на питање које му је дала Скупштина УН, него је променио питање и одговорио да питање које му није постављено. Питање је креирао правни тим Србије који је заступао Србију у Хагу и који је пред тим судом добио два важна случаја, против Хрватске и Босне и Херцеговине. Није Јеремић креирао питање за УН, него стручњаци који су се показали као релевантни“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је суд у суштини деградирао ту декларацију, јер ју је свео на приватни документ групе грађана уз констатацију да није реч о акту косовске скупштине, нити привремених институција, него је реч о приватном документу којим се не крши међународно право.

„То би било као када бих ја сада са неким послаником изашао испред скупштине и прогласио паркинг за некакву државу и питао суд да ли је то противно међународном јавном праву“, рекао је Гајић.

„Потребно нам је јединство по питању Косова и Метохије и посланици у скупштини, политичари и странке око таквих ствари не би требало да воде борбу на живот и смрт, и није паметно да министар финансија улази у тему за коју није компетентан и да подржава аргументе оних који третирамо као српске непријатеље и узимајући као релевантне само зато да би некоме нанео политичку штету у скупштини“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар