Почетна » Да ли знате како се одређују редни бројеви кандидата за председника Републике?

Да ли знате како се одређују редни бројеви кандидата за председника Републике?

од admin
0 коментар

 

Рок за подношење председничких кандидатура Републичкој изборној комисији за предстојеће изборе 3. априла истекао је 13. марта у поноћ, а жреб за утврђивање редоследа кандидата ће бити одржан до петка, 18. марта, до када ће се утврдити и листа кандидата.

То је уређено роковима за вршење изборних радњи које је раније утврдила Републичка изборна комисија.

За разлику од парламентарних избора, на којима се редослед изборних листа на збирној листи утврђује према редоследу којим су проглашене, код председничких избора спроводи се јавни жреб.

Жреб се, подсетио је недавно ЦеСИД, спроводи тако што се из једног бубња извлачи кугла у којој је лист са уписаним именом и презименом кандидата за председника Републике, а из другог круга се извлачи кугла у којој је лист са уписаним редним бројем који ће тај кандидат имати на листи кандидата.

Жреб се спроводи најкасније до 18. марта 2022.године у седишту РИК-а.

Овај процес је јаван и преноси се на ТВ програму Јавне медијске установе РТС, а самом жребу присуствује и по један представник сваког предлагача кандидата.

На исти начин редослед кандидата је био утврђен и за претходне председничке изборе 2017. године, али је било идеја, односно законског предлога да се бројеви кандидата не утврђују жребом већ на основу редоследа како су листе проглашене – као код парламентарних избора.

Такав законски предлог је стигао и пред посланике почетком ове године, када су се мењали и остали изборни закони, између осталих, Закон о избору народних посланика, Закон о локалним изборима, али је скупштина ипак прихватила амандман самосталног посланика Владана Глишића по којем жреб није укинут.

Иначе, последњи председнички избори одржани су 2. априла 2017. године.

Жребом је тада одлучено да од 11 кандидата, број један на листићу буде Саша Јанковић, кандидат групе грађана „За Србију без страха“, други је био Вук Јеремић, кандидат групе грађана „Морамо боље“, трећи Мирослав Паровић, кандидат Народног слободараског покрета.

На четвртом месту нашао се Саша Радуловић, кандидат „Доста је било“, пети је био Лука Максимовић, предлог групе грађана Љубиша Прелетачевић Бели, Бели – Само јако, затим под бројем шест Александар Вучић, кандидат владајуће коалиције.

Седми је био Бошко Обрадовић, кандидат Српског покрета Двери, осми Војислав Шешељ, испред Српске радикалне странке, девети Александар Поповић, кандидат Демократске странке Србије, десети Милан Стаматовић, кандидат групе грађана „За здраву Србију – Милан Стаматовић- и једанаести на листићу Ненад Чанак, испред Лиге социјалдемократа Војводине.

Телеграф.рс     Марија Петровић

Можда ти се свиди

Оставите коментар