Почетна » „Победник избора унапред познат“: Је ли Несторовић „изузетак или правило“ и да ли Вучић хоће СПС у опозицији

„Победник избора унапред познат“: Је ли Несторовић „изузетак или правило“ и да ли Вучић хоће СПС у опозицији

од Други Пишу
0 коментар

Главни уредник недељника Време Филип Шварм је, говорећи о изборном успеху Бранимира Несторовића, рекао да он већ две-три године добија огроман простор у таблоидима и државним медијима.

„Кад погледате неке телевизије, поготово њихов јутарњи програм и шта се на њима говори кад су у питању рат у Украјини, друштво, политика, у чему се то разликује од онога што говори Несторовић? Несторовић није изузетак, он је правило. Тиме се годинама бомбардује јавност“, рекао је Шварм за Н1.

Додаје да је Несторовић такође прошао „испод радара“, односно нико га није нападао током кампање, ни из власти ни из опозиције.

Коментаришући организовано довођење гласача из Републике Српске, каже да се ради о јасном прекрајању воље бирача, и да се не сећа прљавијих избора са више манипулација.

Упитан о позивима листе „Србија против насиља“ на протест и поништавање избора, каже да за поништавање вероватно има основа због изборног инжењеринга власти.

„Чињеница је да се опозиција није припремила на то, иако су отприлике могли знати шта их чека на овим изборима“, каже Шварм.

Додаје да ово није први пут да се очекивала победа у Београду, али се изгледа и овај пут изјаловило, и да треба видети шта ће се десити на протесту који је најавила опозиција.

„Ако ни то не успе и ако се покаже апатија, онда сам сасвим сигуран да би једна генерација лидера опозиције требало да заврши каријеру“, казао је он.

Вранић: Верујем да ће се ићи на пун мандат
Политиколог Бојан Вранић каже да не искључује могућност понављања избора у Београду, али да верује да ће на републичком нивоу власт „ићи на пун мандат“ јер има велики „улог“, а то је Еxпо 2027.

„Прошли пут кад се ишло на пун мандат улог је био Београд на води. Постоје значајни материјални интереси због којих је влади неопходно да буде стабилна“, рекао је Вранић за Н1.

Он истиче да је опозиција остварила добар резултат и да ће бити јака, али из неког разлога не користи ту чињеницу да пошаље позитивну поруку и уместо тога се фокусира на Београд.

„Толико је опозиција фокусирана на Београд да се пропустило да се каже да је најбоље прошла на овим изборима од 2014. године“, казао је.

Вранић сматра да постоји „прилично добра могућност“ да се избори у Београду понове ако Бранимир Несторовић заиста не буде хтео „ни са једним ни са другима“.

Оценио је да је Несторовићев резултат изненађење, и да очигледно постоји један број гласача који гласају за „антиполитичаре“ и „пародију“.

Упитан да прокоментарише изјаву председника СПС Ивице Дачића да та странка треба да нађе новог лидера, каже да је врло могуће да ће Дачић платити политичку цену, пошто је кампања СПС-а била персонализована и све карте положене на то да он буде премијер.

„Овај ‘нови’ СПС је имао најбољи резултат 2012. године након власти са ДС, а од тада бележи пад. Очигледно нешто није како треба што се тиче сарадње са Српском напредном странком“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, изгледа да се традиционални бирачи СПС више не идентификују са том странком и да размишљају да је свеједно да ли ће гласати за СНС или СПС.

Напомиње и да је СНС „потрошио недељу дана“ на свађу са СПС-ом, што нису урадили на прошлим изборима јер су хтели да Дачић подржи Вучића на председничким изборима.

Бобан Стојановић: Избори са унапред познатим победником
Чињеница да је коалиција око СНС освојила више од 126 посланика можда јесте изненађујућа, имаће скоро двотрећинску већину са мањинским странкама ако им се придружи и листа „Ми – глас народа“, каже политиколог Бобан Стојановић.

„Ово су били још једни избори са унапред познатим победником. У недемократским системима избори се одржавају про форме, ради декора“, рекао је он за Н1.

Истиче да је Вучић готово потпуно избацио десно конзервативне опције из парламента, и да председнику Србије „није одговарало“ да у скупштини има Двери, Заветнике, ДЈБ и Народну странку, а били би срећни да је и Нови ДСС остао испод цензуса.

Показало се да грађани позитивно препознају укрупњавање позитивно, и казнили су десницу јер је ишла у неколико колона.

„Да је национално конзервативна опозиција ишла на једној листи имали би најмање 30-40 мандата укупно“, оценио је Стоановић.

Додао је да је „врло вероватно“ део бирача Двери и Заветника отишао листи Бранимира Несторовића.

На питање одакле Несторовић, одговара – „не знам“. Нарочито је, каже шокиран Несторовићевим резултатом у Београду, где његово име није ни било на листи.

„Очито су Вучић и Шапић са једне стране имали истраживања која нико од јавности није имао и имали су можда једну врсто пројекта осмишљеног месецима уназад, а то је Бранимир Несторовић, који ће да покупи опозиционе гласове а да буде кооперативан“, рекао је Стојановић.

Појаснио је да не тврди да је Несторовићева листа „чист пројекат власти“, али да је он врло вероватно препознат као неко ко би могао да узме део гласова опозиције а потенцијално буде много кооперативнији.

Оценио је и да председник Србије Александар Вучић „не жели СПС у опозицији“.

N1/Marina Pupavac

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар