Почетна » Зелено-леви фронт жели срећан Међународни дан Рома свим припадницима и припадницама ромске националне мањине у Србији.

Зелено-леви фронт жели срећан Међународни дан Рома свим припадницима и припадницама ромске националне мањине у Србији.

од Жиг Инфо
0 коментар

Користимо ову прилику да скренемо пажњу на чињеницу да је ромска национална мањина још увек најсиромашнија и најдискриминисанија група становништва у Србији. Висока стопа незапослености, лоши услови становања и проблеми при образовању су најозбиљнији проблеми са којима се сусрећу Роми и Ромкиње. Тежак живот ромског становништва најбоље описује податак да тек сваки педесети Ром доживи 55 година.

“Проблеми ромске заједнице сведени су на пројектне активности цивилног сектора. Неопходно је да држава покаже политичку вољу и конкретним мерама покрене процес инклузије Ромског становништва. Морамо да политизујемо проблеме ромске националне мањине”, саопштио је Роберт Касумовић из Зелено-левог фронта.

Упозоравамо и на то да Српска напредна странка након више од десет година власти не чини ништа значајно како би се олакшао живот Ромима и Ромкињама. Напротив, јавним вређањем припадника ромске националне мањине, честим искључењима струје у ромским насељима и игнорисањем проблема са којим се Роми и Ромкиње суочавају, Српска напредна странка учинила је њихове животе још тежим.

Зелено-леви фронт ће се залагати за равноправно учешће Рома и Ромкиња у свим сферама друштва. Борба за достојанствени живот никада није узалудна.

Можда ти се свиди

Оставите коментар