Почетна » Влада усвојила Предлог закона о климатским променама

Влада усвојила Предлог закона о климатским променама

од admin
0 коментар

 

Овим Законом се испуњавају обавезе према међународној заједници и усклађује домаће законодавство са правним тековинама Европске уније.

У саопштењу Владе се наводи да Закон поставља правни оквир за даље деловање са циљем смањења емисија ГХГ и прилагођавање на измењене климатске услове, што је један од пет стратешких циљева Европске уније и основа зелене и циркуларне економије.

Предлогом закона, у чијој су изради учествовале све надлежне институције, предвиђа се доношење Стратегије нискоугљеничног развоја Републике Србије са Акционим планом у року од две године, чије ће важење бити десет година од ступања на снагу овог закона.

Нова Стратегија запошљавања, бесплатни уџбеници за социјално угрожене

На данашњој седници чланови владе усвојили су и Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, чији је циљ успостављање ефикасног тржишта рада у складу са убрзаним технолошким развојем. Саопштено је да су ефекти предвиђени овом стратегијом раст квалитетне запослености кроз сарадњу више сектора: образовања, привреде, финансија, социјалне заштите и локалних самоуправа, а усмерени су на унапређење понуде и тражње за радом.

Посебне мере предвиђене су за унапређење положаја жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, као и Рома и Ромкиња. У фокусу ће бити и друге рањиве категорије незапослених, које без додатне и интензивне подршке у тражењу посла не могу самостално да поправе свој положај на тржишту рада, наводи се у саопштењу Владе.

На седници је донета одлука о финансирању набавке уџбеника средствима буџета Републике Србије, којом се обезбеђују бесплатни уџбеници и друга наставна средства за ученике основних школа из социјално угрожених породица, за ученике који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, као и за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Бесплатни уџбеници предвиђени су и за ученике којима су неопходна прилагођена наставна средства као и за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете у школском систему.

На данашњој седници Влада Србије дала је сагласност за отварање Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Републици Србији, са
седиштем у Новом Пазару.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар