Почетна » Јеремић: Србија да се угледа на Немачку која лежи на залихама литијума а не ископава га

Јеремић: Србија да се угледа на Немачку која лежи на залихама литијума а не ископава га

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се мора рећи одлучно „не“ ископавању литијума у Србији јер на свету не постоји технологија ископавања тог метала која трајно не уништава животну средину и не оставља трагичне последице.

„У Немачкој постоје огромне залихе литијума, у Немачкој се производе електрични аутомобили, Фолксвагену су потребне литијумске батерије, али тамо нема ископавања, иако леже на огромним залихама литијума. Зашто Немци не ископавају свој литијум? Па, не зато што су луди, већ зато што чувају своју земљу, воду и ваздух, а очекују од Србије да се жртвује”, рекао је Јеремић телевизији Инсајдер.

Јеремић је навео да и у Португалу постоје велике залихе литијума и да је тамошњи премијер ове недеље дао оставку, а шеф његовог кабинета је ухапшен због корупције у вези са ископавањем литијума.

Председник Народне странке је истакао да се литијум нигде на свету не ископава тамо где живе људи, и додао да би Србија била прво место на планети на којем би се литијум ископавао тамо где живе људи.

„Србија не сме да буде место на којем се обављају експерименти са потенцијално фаталним последицама“, рекао је Јеремић.

„Ако сте против ископавања литијума, гласајте за Народну странку на изборима 17. децембра“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за забрану продаје природних богатстава странцима.

„Неопходно је, такође, зауставити неконтролисано задуживање у иностранству и повратити финансијску сувереност. Први корак на том путу је оснивање Државне развојне банке која би помагала домаћу привреду, пре свега мала и средња предузећа и пољопривреднике. Данас су у Србији све банке стране и неопходно је основати домаће комерцијалне банке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Србија тренутно на курсу примене „француско-немачког“ споразума за независност Косова и Метохије и да тај курс хитно мора бити промењен.

„ЕУ од Србије захтева признавање ’Косова’ као независне државе, што је неприхватљив услов и зато се мора редефинисати наш однос са унијом тако да уместо чланству у ЕУ тежимо чланству у Европском економском простору (ЕЕП), што је и једино реално“, рекао је Јеремић.

„Чланство у ЕЕП захтева унутрашње реформе, али не и да Србије призна ’Косово’“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар