Почетна » Јеремић: У Народној странци постоје политичке разлике о Косову и Метохији и европским интеграцијама

Јеремић: У Народној странци постоје политичке разлике о Косову и Метохији и европским интеграцијама

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ако у тој странци постоји размимоилажење, онда је реч о разликама у политици коју би странка требало да води, и то првенствено у политици у вези са Косовом и Метохијом и европским интеграцијама.

„На изборној скупштини Народне странке, заказаној за 22. октобар, кандидоваћу политику усвојену последњој седници Главног одбора странке, а то значи не само одбацивање ’француско-немачког’ плана за независност ’Косова’, него и да се Народна странка више неће залагати да Србија постане чланица ЕУ ако тај план званично постане део европског приступног процеса, што би могло да се догоди већ у септембру или октобру“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

„Ако ’француско-немачки’ план и формално постане део поглавља 35, онда ћемо се као странка залагати да Србија буде само део европског економског простора (ЕЕА), не и чланица ЕУ. Такође, кандидоваћу политику да се Србија противи војним интервенцијама покренутим без одлуке Савета безбедности (СБ) УН, али исто тако и увођењу санкција било којој држави на свету без одлуке СБ УН“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да речи попут „сукоб“ и „рат“ у Народној странци не описују тачно односе у тој странци.

„Неке моје страначке колеге су у својим јавним наступима у претходних неколико дана биле више личне него што је томе место у политици. У јавном послу не би смело да буде простора за лично. Имаћемо страначку скупштину на којој ће се кандидовати политика. Не бих коментарисао тешке речи које су, нажалост, у последњих неколико дана користили неки од мојих сабораца, попут речи ’простачки’ и других увреда“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су прве трзавице у Народној странци настале у априлу, када је покренута акција за прикупљање потписа за расписивање референдума о одбацивању „француско-немачког“ споразума.

„Тада нису сви у руководству са једнаким ентузијазмом приступили овој акцији, што је довело до тензија под којима је одржана седница Главног одбора Народне странке у јуну. Тада је потврђено да ће страначка скупштина бити одржана 22. октобра, а онда је део мојих колега одлучио да води страначку кампању у медијима уместо у оквиру странке“, рекао је Јеремић.

„Ја не желим да водим кампању у медијима, већ у оквиру страначких органа. Дискусију о томе кога ћемо бирати на коју функцију требало би да водимо у оквиру странке, јер ће руководство странке бирати чланови странке и то по статуту, а не Твитер, друге политичке организације, медији или амбасаде. На тим изборима бираће се карактер, програм, политика као и чврстина опредељења, укључујући и нашу оријентацију према ЕУ и спремност за сарадњу са другим странкама“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је са потпредседником Народне странке и шефом посланичког клуба Мирославом Алексићем у функционалним односима, и да Алексић и даље има његово поверење да обавља те две функције.

„Зато су ме зачудиле изјаве да је он склоњен или скрајнут. Алексић је до пре два дана био и председник Извршног одбора странке, а то је орган који спроводи и организује страначке изборе, попут Републичке изборне комисије. Био би сукоб интереса да Алексић као кандидат за председника странке буде истовремено и председник Извршног одбора – то је као када би на пример кандидат за председника Србије био председник РИК-а. То нигде не постоји“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је нови Извршни одбор Народне странке састављен на паритетној основи и да се састоји од по шест чланова који подржавају Јеремића и Алексића, а води га неутрална личност, и додао да је одлука о избору новог Извршног одбора донета огромном већином гласова на седници Председништва Народне странке.

„Понудио сам Алексићу да остане први потпредседник странке чак и ако изгуби на изборима за председника странке и надам се да ће прихватити ту понуду. Ако ја изгубим, свакако ћу остати у Народној странци“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Алексић потпуно легитимно исказао амбицију да се кандидује за председника странке и да је добро што ће бити више кандидата од којих ће један бити изабран на фер и демократски начин.

Упитан „зар није демократски да се препозна већинска страначка подршка једном кандидату“, Јеремић је узвратио питањем „како да се препозна ако гласови нису избројани“ и ако није било избора за председника странке.

На питање о протестима „Србија против насиља“, Јеремић је одговорио да „смо далеко од јединства неопходног да би протести успели“.

„Све је очигледније да протести нису донели оно чему су се грађани надали када су у великом броју изашли на улице. Није пронађен начин да се огромна енергија на улици каналише тако да режим буде принуђен да испуни било који захтев“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би зато требало размислити да се „пружи рука и онима који до сада нису имали прилике да учествују у организацији протеста“, што значи и странкама десне оријентације.

„Странке које тренутно воде протесте саме не могу победити режим и то знају сви, па и они који организују протесте. Ако је циљ да на следећим изборима добијемо који мандат више, онда би можда требало наставити овим путем. Ако нам је стало да Александру Вучићу видимо леђа, онда би требало размислити и о укључивању људи из других странака и организација. Ако неко има другачију агенду, онда нека само настави овако“, рекао је Јеремић.

„Без координације са свим деловима политичког спектра у Србији можемо само да сањамо да ће доћи до промене власти. Ако не будемо отворени за нова партнерства, то је рецепт за пораз на следећим изборима“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да њега у политици воде уверења, а не рејтинг.

„Ако су моја уверења некад и мањинска, нећу да их мењам зарад рејтинга. Ко се руководи искључиво рејтингом, нека иде одмах у СНС, зашто да губи време“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар