Почетна » Дачић: Волео бих да се одрже и парламентарни избори

Дачић: Волео бих да се одрже и парламентарни избори

од admin
0 коментар

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је СПС на јучерашњим локалним изборима остварио заиста изузетне резултате у коалицији са СНС-ом у Пећинцима, Неготину и Костолцу.

„Ми смо наступали заједно са СНС-ом, то су биле наше заједничке листе у Пећинцима, Неготину и Костолцу и ту смо остварили заиста изузетне резултате, најбољи резлатат је у Пећинцима, али и у Неготину тај резулатат је пет одсто бољи него на председничким изборима што значи да та наша коалиција има синергују, хоћу да кажем да је прихваћена међу грађанима и не само међу нашим члановима“, рекао је Дачић.

„Дуго времена се размишљало да ли је могућа коалиција између две највеће странке у Србији и показало се да је то могуће, тако да смо ми изузетно задовољни овим резултатима које смо постигли“, додао је Дачић.

Указао је да су задовољни и резултатом у Мионици где је СПС ишао са традиционалним коалиционим партнером Јединственом Србијом, али и са СРС-ом.

Додао је да до сада СПС никада није био у коалицији са Војиславом Шешељом, али да је таква ситуација у Мионици била и да је распоред политичких снага одлучио да прихвате да буду на заједничкој листи.

„Не знам како то други оцењују и то ме уопште не интересује, зато што каквих принципијалности има у неким другим коалицијама. Какве принципијалности има када се сакупе Саша Јанковић, Драган Ђилас и Вук Јеремић, када имате Вука Јеремића кога је Ђилас искључио из Демократске странке, а да не причам о неким другим коалицијама које су ту укључивале и ЛДП, Чанка и Тадића у исто време“, истакао је Дачић.

Објаснио је да би највише волео да странке излазе саме на изворе, без коалиција, па да праве коалиције после избора.

На питање да ли је коалиција у Мионици најава сарадње са СРС-ом, Дачић је рекао да то није најава сарадње, али да све резултате треба имати у виду.

„Не кажем да ће бити нити да смо размишљали, али ми када говоримо о томе како ћемо и где ћемо остварити најбољи резултат, као што знате у градским изборима прво ћемо разговарати са СНС-ом да ли идемо на једну листу или идемо на одвојене листе, уколико идемо на одвојене листе онда можемо да разговарамо ко би још учествовао са нама на листи“, навео је Дачић.

„Ми имамо разлике велике, имамо разлике када је реч о ЕУ, али ми никада издајници нисмо били“, истакао је Дачић.

Када је реч о парламентарним изборима, Дачић је навео да би волео да се они одрже.

„Ја бих волео да буду парламентарни избори управо због свих ових који тако хорски говоре кријући се један иза другог, а појединачно уопште не смеју да се појаве. Баш ме интересује како би се понашали када би били парламентарни избори“, нагласио је Дачић.

Говорећи о најави да ће америчко министарство одбране заједно са Стејт департментом следеће године извршити процену сарадње Србије, БиХ и Македоније са САД и Русијом у области одбране, Дачић каже да свако треба да ради свој посао.

„Свако нека ради свој посао – они нека раде свој посао, ми ћемо свој посао. Наш посао је да обезбедимо да Србија буде јака, поштована, да може да се одбрани. Са друге стране, ми смо независна земља која води неутралну политику одбране. То значи да ми нисмо неутрални као што је то Швајварска, јер за то вам треба међународно признање, али водимо политику војне неутралности, што значи да нисмо чланови ниједног војног савеза и да наша сарадња може бити и јесте равноправна са свима“, навео је Дачић.

Указао је да би волео председник Доналд Трамп дође у Србију и разговара о тој процени у области одбране.

„Па нећемо ми ваљда да разговарамо са Хојт Јијем о томе. Када неко разговара у Москви, разговара са Путином, не разговара са шефом неке дирекције у министарству спољних послова. Према томе, такве поруке могу да се шаљу неким квази државама у свету. Што се тиче Србије, ми желимо добре односе са Америком, али за то је потребно двоје“, рекао је Дачић.

Говорећи о резултатима у области спољне политике, Дачић је указао да је наша спољна политика постигла добре резулате, јер се председник Александар Вучић у последњих неколико месеци сусрео са готово свим водећим светским државницима.

„Србија је успела да иде корак даље у евроинтеграцијама, Србија жели нова пријатељства и партнерства и са САД и са Великом Британијом, Француском, али никада неће запоставити старе пријатеље. Ми хоћемо нова пријатељства, али да не изгубимо ниједно постојеће и треба да их даље развијамо“, нагласио је Дачић.

„Србија је пример и добросуседских односа у региону и помирења и Србија улаже напор и поред тога што прима шамаре са стране, улаже напор да води политику помирења“, закључио је Дачић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар