Почетна » Истекао рок дат Јеремићу да врати Алексића на чело Извршног одбора, а одговора нема: Сутра се очекује одлука о цепању Народне странке

Истекао рок дат Јеремићу да врати Алексића на чело Извршног одбора, а одговора нема: Сутра се очекује одлука о цепању Народне странке

од Други Пишу
0 коментар

У петак у 21 сат истекао је рок који је дат лидеру Народне странке Вуку Јеремићу да повуче неколико одлука, између осталих и ону о смени потпредседника Мирослава Алексића са чела Извршног одбора. С обзиром да никаквог одговора није било, за очекивати је да ће Алексић на сутрашњој конференцији за новинаре, која ће бити одржана на Опленцу, саопштити да напушта странку. Заједно са оним функционерима који су га јавно подржали. Међу њима су и потпредседник Народне странке Борислав Новковић и посланик Ђорђе Станковић.

До трзавица у странци Вука Јеремића дошло је кад је велики број одбора тражио ванредну седницу Скупштине, на којој би се гласало о новом председнику. Став ових одбора је, како је “Нова” већ писала, да би актуелни потпредседник Мирослав Алексић требало да дође на место Вука Јеремића.

Јеремић је на овај захтев реаговао тако што је Скупштину заказао за 22. октобар.

“Последњих недеља у странци је било различитих гласова који су, вероватно, дошли и до вас. Ови гласови су изазвали недоумице, немир и поделе у нашим редовима у тренуцима кад нам је то најмање потребно. Редовна скупштина у октобру је зато прилика да се окупимо као породица, отворено разговарамо о свему и пронађемо заједничка решења за изазове који су пред нама”, поручио је, између осталог, Јеремић у писму свом чланству.

Затим је у интервјуу за новине “Нова” потпредседник ове странке Борислав Новаковић рекао да би подржао кандидатуру Алексића.

Некако у исто време, до јавности је дошла прича да су на вратима Дирекције Народне странке у Његошевој улици замењене браве, те да је председник странке Вук Јеремић узео печат.

“Кандидоваћу се за председника…”

Случајно или не, непосредно након овога Мирослав Алексић у емисији “Утисак недеље” званично каже да ће се кандидовати за место председника.

“Видећемо, имамо редовну скупштину 22. октобра. Кандидоваћу се за председника Народне странке уколико одбори из Србије буду то од мене тражили“, рекао је Алексић.

Генерални секретар Народне странке, посланик Стефан Јовановић није желео да коментарише ситуацију са заменом брава, те да ову информацију потврди или демантује, али је у изјави за “Нову” рекао да све проблеме странке треба решавати у оквиру страначких институција, а не у медијима.

Сваки члан странке ће бити у могућности да се кандидује на страначким изборима. И себе и своју политику”, поручио је кратко Јовановић.

Међутим, убрзо је Председништво у којој већину чини струја Вука Јеремића кренула с озбиљним променама.

Шта је све предузео Јеремић

Члан Статутарне комисије Милош Павловић у интервјуу за Нову је рекао да је више спорних одлука које су у претходном периоду донелли Вук Јеремић и чанови Председништва.

“То је учињено у неколико корака. Први се догодио средином јуна када је одржана седница Главног одбора странке и када је председник странке кооптирао, односно убацио у Главни одбор немали број нових чланова. Није спорно да њему Статут дозвољава да то уради. Међутим, проблем је у томе што су кооптирани људи који су постали чланови странке свега неколико дана пре него што су ушли у Главни одбор, неки уопште нису активни и бирани су само из оних одбора који подржавају Вука Јеремића. Према Статуту странке, чланови Главног одбора су уједно и делегати на Скупштини странке и на тај начин се обезбеђују додатни гласови за садашњег председника странке, иако 100 од 124 одбора жели да га промени. Јеремић вештачки прекраја вољу чланства и покушава да постави делегате који ће за њега гласати”, рекао је Павловић.

Навео је и да је Статут прекршен када је председници Статутарне комисије Ани Ераковић изречена дисциплинска мера којом је привремена суспендована у вршењу функције. Тиме је према Павловићевим речима блокиран рад ове комисије.

“Трећи корак је бла одлука да се разреши председник Покрајинског одбора за Косово и Метохију Жарко Ристић. Та одлука је такође у супротности са Статутом Народне странке, имајући у виду да председника Покрајинског одбора може да бира и разреши само Скупштина тог одбора, не председник странке. То је све урађено с циљем, зато што је председник Покрајинског одбора за КиМ и члан Председништва. Његовим разрешењем (избацивањем из Председништва) и додавањем два нова члана у Председништво Вук Јеремић добија неопходну двотрећинску већину. То је финални корак ка последној тачки, а то је разрешење Мирослава Алексића са места Извршног одбора, на чије чело Јеремић поставља свог човека Слободана Доклестића. Последња ствар је то што је такав, нови Извршни одбор, разрешио 47 повереника који су подржали Мирослава Алексића и на та места су потављени људи Вука Јеремића. Повереници ће утицати на коначан састав Скупштине предлагањем делегата. На овај начин они нас терају, једним правним насиљем”, оценио је Павловић и доодао ја Јеремић и Предсеништво имају рок до петка да одлуке повуку.

“Жалите се суду”

Одговарајући Павловићу, генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић је рекао да су све претходно поменуте одлуке донете у складу са Статутом и да су их органи Народне странке доносили у циљу припреме Скупштине за 22.октобар.

“До сада су Генералном секретаријату достављене жалбе Мирослава Алексића, Жарка Ристића и Ане Ераковић. Жалба Ане Ераковић је одбачена као правно неуредна. Њој сада преостаје да ако сматра да је на било који начин оштећена да се жали суду. Што се тиче остале две жалбе Алексића и Ристића, ова врста одлука може се побијати само покретањем поступка пред надлежним судом за утврђивање ништавости, у складу са законом, као и у складу са чланом 34 став 2 Статута Народне странке”, навео је Јовановић за Нова.рс.

Како је даље образложио, Статутарна комисија Народне странке одржала је седницу 1. августа, али због непостојања процедуралних могућности (није постојао кворум) није усвојила предметне захтеве за оцену статутарности Алескића и Ристић.

“Тако да све донете одлуке остају на снази. То што ми спомињете да је Милош Павловић себе прогласио за комисију по принципу „комисија то сам ја“ и нешто одлучивао, нема никакав правни значај, али показује како доживљавају право и институције. То је врло неозбиљно понашање, и представља и правни и политички авантуризам, јер сутра би по том принципу можда прогласили „држава то сам ја“. Не треба да ометају чланове да се изјасне, јер кога подржава већина чланова странке ће се најбоље видети на изборним скупштинама локалних одбора које су заказане за јесен, где ће сви чланови имати прилике да демократски и транспарентно бирају делегате за велику страначку Скупштину 22. октобра”, закључује Јовановић.

Тако је практично и дао одговор на захтеве струји Мирослава Алексића.

Коначна одлука на Опленцу

Зато не чуди одлука Мирослава Алексића да у недељу одржи састанак са блиским сарадницима из странке на Опленцу, након чега ће у 13 сати на конференцији за новинаре говорити о судбини странке.

По свему судећи, Мирослав Алексић и функционери који су га јавно подржали, донеће одлуку о иступању из Народне странке.

Foto: Video/Nova.rs

Јелена Јеловац  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар