Почетна » Срце: Стамбена политика у функцији грађана, а не прања новца

Срце: Стамбена политика у функцији грађана, а не прања новца

од Други Пишу
0 коментар

Насупрот масовне станоградње СФРЈ, када су станови грађени за потребе запослених, данас мање од 10% домаћинстава може да приушти себи станове у новоградњи, а стамбени кредити су за више од 70% запослених мисаона именица.

Да потреба за новим становима постоји, свестан је сваки други грађанин, који данас живи у пренасељеном стану, док две трећине младих између 18 и 34 године живи са родитељима. Просечна цена квадрата у Београду је скочила са 1440 ЕУР у 2013.г. на 2680 ЕУР у 2023.г. Поред погуране цене ионако финансијски недоступних станова, закупнине су у последњих годину дана дуплиране, а сведоци смо и да је све мање домаћих радника на градилиштима.

С обзиром да власт СНС то не жели, неко други ће морати после њих да се ухвати у коштац са проблемом недостатка стамбеног простора и растуће неусаглашености цене станова и куповне моћи грађана. Потребна су нова и храбра решења, која ће тржишту станова вратити основну функцију – задовољење стамбених потреба, уместо механизма за прање новца (једнако кроз станоградњу као и куповину станова).

Модели финансирања дугорочно приуштивих станова и механизми који ће отворити тржиште станова за део становништва са просечним приходима, спадају у приоритете Србија Центра. У том смислу залажемо се за пакет пореских реформи, који би обухватао: ПДВ стимулације и ослобођење пореза на добит за изградњу и рентирање приуштивих станова, умањење основице за опорезивање прихода грађана за трошкове закупнине и кредита, смањење пореза на закупнине, олакшице за некретнине у којима живе стари, ратни ветерани, инвалиди и др.

Уместо модела по коме је корумпирана Влада Ане Брнабић „пословни“ партнер братско-тајкунских кланова, а држава замрзава локалне накнаде и на велико поклања земљиште свих грађана, грађевинско земљиште би требало да буде улог Републике и локалних самоуправа у социјалне пројекте нешпекулативне изградње. Овакви модели постоје широм Западне Европе, а подржани су од стране специјализованих банака за финансирање друштвено корисних пројеката. Осим новог шеталишта, грађани би требало да добију много више од оваквих партнерстава државе.

Порез по мери породице и живот достојан човека жеља је сваког грађанина, а Србија Центар је странка која има решења да се тај циљ постигне.

Можда ти се свиди

Оставите коментар