Почетна » МИЛИОНСКИ ДУГОВИ С којим парама странке иду у изборну кампању?

МИЛИОНСКИ ДУГОВИ С којим парама странке иду у изборну кампању?

од admin
0 коментар

Српска напредна странка је једина партија која у нову изборну кампању улази са пуним рачуном, док су све остале партије у милионским дуговима.

Уколико буду расписани избори, предстојећа кампања могла би бити најјефтинија у последњих 10 година, јер у финансијском шкрипцу на српској политичкој сцени једино није СНС. Све остале странке имају милионске минусе на банковним рачунима и сада рачунају на новац који ће добити из буџета.

– Део новца из буџета биће подељен странкама одмах, а остатак по завршетку избора. Колико ће која партија да добије, зависи од изборног резултата. Држава ће морати да плати изборну администрацију и штампање листића – објашњава Немања Ненадић из Транспарентности Србије.

Очекује се да ће скупу кампању водити једино СНС. На претходним изборима та странка је потрошила око 8,2 милиона евра, а већ сада на рачуну има око два милиона евра.

– Као што су и сами рекли, напредњаци већ имају вишак у каси, јер нису потрошили сав новац који добијају редовним радом. С обзиром на финансијско стање и подршку код бирача, лако ће убедити било коју банку да им да кредит – сматра Ђорђе Вуковић из Цесида.

Социјалисти имају дугове, али су у бољој ситуацији од опозиционих партија. На прошлим изборима потрошили су око три милиона евра, а очекивано је да и ове године од приватних донатора скупе исто толико.

Опозиционе странке имају милионске дугове и тешко да би им било која банка дала позајмицу. У ДС најављују скромну кампању, а ЛДП и СДС предлажу да се изборни маркетинг сведе на ТВ дуеле и кампање од врата до врата. У ДСС кажу да неће узимати кредите и да неће имати предизборне спотове.

Избори ће коштати око 25 милиона евра

Узимајући у обзир новац који ће издвојити држава и средства које су странке у могућности да прикупе, “Блицова” рачуница каже да ће на изборе за Скупштину бити потрошено између 20 и 25 милиона евра. Највећи део, чак 15 милиона евра, биће издвојено из буџета.

За кампању би ове године држава требало да издвоји око 580,7 милиона динара, односно око 4,8 милиона евра. Још око 10 милиона евра, како је било на ранијим изборима, држава ће морати да издвоји за трошкове администрације.

Н.Лакићевић, Л. Гедошевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар