Почетна » Ненадић: Агенција није урадила све да испита случај СНС кол центра

Ненадић: Агенција није урадила све да испита случај СНС кол центра

од Други Пишу
0 коментар

Агенција за спречавање корупције одлучила је да не покрене поступак у вези са СНС кол центром. Међутим, Немања Ненадић из Транспарентности Србија каже да они нису урадили све да испитају тај случај.

Агенција за спречавање корупције објавила је јуче решење у ком се наводи да не располажу доказима који би несумњиво указали да је прекршен закон у вези са организацијом и финансирањем СНС кол центра. Они су у поступку тражили информације од Српске напредне странке (СНС), агенције М&Ј Ладy и Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ). Међутим, сви они су негирали да су на било који начин учествовали у раду кол центра, о чему је раније писао ЦИНС.

Наиме, Српска напредна странка је у свом изјашњењу Агенцији рекла да не постоје било какви докази да је странка организовала и финансирала овај кол центар, нити да је вршила било каква плаћања и радила било шта друго што је забрањено законом. Они су навели и то да нема доказа да су на било који начин повезани са М&Ј Ладy или ЦЕРОБ-ом.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија каже да је Агенција ипак морала да тражи додатне информације о ангажовању радника у кол центру и њиховом плаћању.

„Ако се ангажовање не врши преко М&Ј Ладy и ако се плаћање не врши у просторијама ЦЕРОБ-а, као што је показано у ЦИНС-овом тексту, како се онда врши.“

 

Иако је наша новинарка присуствовала исплати хонорара у просторијама ЦЕРОБ-а из ове организације су негирали наводе да су њихове просторије користила друга лица. Они су у изјашњењу Агенцији рекли да немају никакве везе са СНС-ом, а да нису имали никакву сарадњу ни са агенцијом М&Ј Ладy.

Ненадић каже да је Агенција морала да постави додатно питање ко је тачно користио просторије оног дана када је настао снимак објављен на ЦИНС-у.

Такође, на снимку се види се Милена Марковић из агенције М&Ј Ладy која учествује у исплати хонорара за рад у кол центру. Ипак, у одговору Агенији за спречавање корупције, из агенције М&Ј Ладy су тврдили да нису били ангажовани за послове везане за организацију кол центра, нити да имају или да су икада имали било какву сарадњу са СНС-ом.

Ненадић каже да је Агенција на основу тога могла да упути питање шта је Милена Марковић тог дана радила у просторијама ЦЕРОБ-а.

„Могли су директно да питају по ком основу је Милена Марковић тог дана била тамо. Уз то, могли су да прибаве и информацију да их је ангажовао неко други, уколико тврде да немају сарадњу са странком“, објашњава Ненадић.

Подсетимо, у близини Луке Београд, налазио се велики кол центар. Одатле, више од 100 људи свакодневно је позивало грађане и питало их да ли ће гласати за Српску напредну странку на изборима који су се одржавали 17. децембра. ЦИНС је тада објавио да се иза свега крије добро организована група, а начин на који су радили бацао је сумњу на куповину гласова и новац из „црних фондова“.

Због тога су кандидати са посланике коалиције Србија против насиља Јелена Јеринић и Ђорђе Павићевић поднели кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву. Из овог Тужилаштва рекли су за ЦИНС да су 4. јануара ове године послали захтев за прикупљање информација Управи криминалистичке полиције.

Више јавно тужилаштво у Београду рекло је да неће покретати поступак по службеној дужности, већ су кратко навели да Републичка и Градска изборна комисија имају законска овлашћења и обавезу да утврде неправилности и незаконитости у изборном процесу. Из ГИК-а су нам рекли да није посао изборних комисија да утврђују чињенице око СНС кол центра и да би требало да реагују тужилаштво и Пореска инспекција.

Nemanja Nenadić; foto: CINS/printskrin

Ивана Милосављевић   Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар