Почетна » Лопандић: Власт Резолуцију о Сребреници доживљава лично јер су учествовали у политици деведесетих

Лопандић: Власт Резолуцију о Сребреници доживљава лично јер су учествовали у политици деведесетих

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник Србија центра проф. др Душко Лопандић изјавио је поводом најављене Резолуције Савета безбедности УН-а о геноциду у Сребреници да се „врло добро зна ко је лично одговоран за Сребреницу” и да су “сви они осуђени”.

“Зашто да се сад злочини Младића, Караџића и осталих повезују са српским народом? То нигде не пише у њиховим пресудама. Никада народи нису колективно одговорни, већ појединци, а они су, у овом случају, већ кажњени. Наше руководство резолуцију доживљава лично јер су учествовали у политици која се водила деведесетих“, рекао је Лопандић у Новом дану на Н1.

Коментаришући најаве председника Вучића да ће се Србија кандидовати за несталну чланицу СБ УН-а ако резолуција буде усвојена, Лопандић је истакао да се активности у вези са чланством планирају годинама унапред.

“То су веома сложене кампање. За 2025. смо увелико закаснили, сада се већ воде кампање за 2030. годину. Мислим да је било оваквих идеја и раније, али је ово је сада згодна прилика Вучићу да убаци неке позитивне теме“.

Према његовим речима власт у Србији води спољну политику која је „пасивна и реактивна“.

“Вучић је пре више од годину дана најавио неку стратегију спољне политике у контексту Савета Европе и онда се разбеснео што га је неко преварио, само не знамо ко. Нигде те стратегије до сада. Све ово је само реакција на нешто што је неко други покренуо”, рекао је Лопандић.

Говорећи о понављању београдских избора, Лопандић је навео да се опозиција се бави суштинском темом, а то је крађа избора.

“Не можете водити предизборну кампању ако не будете имали минималну сигурност да опет неће бити те крађе. Интерес за Србију и друштво јесте да се превазиђе ова криза. Опозиција се добро показала, и даље је удружена и верујем да ће тако и да се настави”, закључио је Лопандић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар