Почетна » Перић Дилигенски: Борба за женска права је револуција без краја

Перић Дилигенски: Борба за женска права је револуција без краја

од Други Пишу
0 коментар

Обележавање Међународног дана жена се обично своди на дан кад се припадницама лепшег и нежнијег пола додељују руже и каранфили. Осми март не би требало да се сведе на пуку примопредају поклона већ би требало да буде дан кад се најгласније скреће пажња на економски, политички и друштвени положај жена.

Жене су већински власници Србије (са 51,3 одсто удела у популацији), према којима се друштво и држава неретко односе као према малим акционарима. Иако по слову највишег правног акта уживају право на равноправно одлучивање у јавним пословима, жене остварују мање од 80 одсто законских права у односу на мушкарце. Жене су путем изборних квота оствариле политичку заступљеност али у стварној политичкој моћи нису изједначене са мушкарцима. Јаз између жена и мушкараца присутан је и у економској сфери будући да жене за исти рад остварују ниже зараде и следствено томе ниже пензије, теже заснивају радне односе, чешће добијају отказе. Жене у Србији чине само једну трећину од укупног броја предузетника. Поред наведеног, жене су у већој мери дискриминисане по основу пола, година, брачног статуса и здравственог стања.

Према суморној статистици, свака трећа жена је барем једном током свог живота претрпела емотивно, психичко, физичко или економско насиље. У протеклих 14 месеци убијено је 30 жена које су биле жртве породичног насиља. У већини случајева, до убистава је дошло услед неадекватне институционалне процене ризика у којима су се оне налазиле.

Висина културе друштва одређује се односом према женама, а борба за женска права је револуција без краја. Србија центар се залаже за: спречавање и строго санкционисање насиља над женама; увођење фемицида као засебног кривичног дела; већу видљивост и значајнију улогу жена у политичком животу Србије; појачану бригу о женском здрављу, као и за њихово економско оснаживање.

 

Др Тијана Перић Дилигенски,

народна посланица и потпредседница странке Србија центар

Можда ти се свиди

Оставите коментар