Почетна » Скупштина града Београда сутра одлучује о плану за Блок 32 из којег су избачени станови за младе научнике

Скупштина града Београда сутра одлучује о плану за Блок 32 из којег су избачени станови за младе научнике

од Други Пишу
0 коментар

Планом детаљне регулације за Блок 32 који је на дневном реду за усвајање на предстојећој седници Скупштине града Београда 13. септембра је првобитно планирана изградња 4 стамбене зграде за младе научнике и кула од 100 метара.

Међутим, ове 4 зграде за младе научнике су избачене из коначне верзије плана који се средином октобра 2022. године нашао на јавном увиду, а кула од 100 метара је задржана у плану. План је израдила фирма ЗАП доо, а инвеститор је привредно друштво Алта Холдинг доо.

Главни урбаниста Марко Стојчић је био члан управног одбора Фондације за решавање стамбених потреба младих научних радника Универзитета у Београду од маја 2019. до децембра 2022. Фондација је основана како би се за младе научнике изградили станови које би могли да откупе по повољнијој цени. Почетком октобра 2022. је обустављен конкурс за продају станова у Универзитетском насељу у Блоку 32 на Новом Београду, свега 2 недеље пре јавног увида за план за Блок 32.

Комисија за планове којом председава Марко Стојчић је на седници одржаној у априлу 2022. прихватила предлог инвеститора да се смањи обухват плана чиме су избачене 4 стамбене зграде за младе научнике из плана. Тиме је у плану остала само новопланирана кула од 100 метара и задовољен је интерес инвеститора, а јавни интерес је потпуно занемарен. Како се од изградње нових станова за младе научнике очигледно одустало, а изграђени станови су подељени, не треба да чуди што је Фондација у чијем је управном одбору у том тренутку био председник Комисије за планове Марко Стојчић решила да обустави конкурс.

Алта Холдинг доо поред куле у Блоку 32 планира да гради 8 стамбених и пословних зграда површине преко 47.000 квадрата у блоку 67а и преко милион квадрата у оквиру комплекса Греен Лине на подручју ИМТ-а у Блоку 64 на Новом Београду. Урбанистички пројекат за блок 67а као и идејно решење за комплекс Греен Лине је урадила фирма ЗАП доо. Урбанистичким пројектом за Блок 67а су избачени вртић и основна школа који су првобитно планирани на овом подручју. Пошто о усвајању урбанистичких пројеката одлучује Комисија за планове којом председава Марко Стојчић не би требало да нас зачуди ако урбанистички пројекат за Блок 67а буде усвојен иако је против јавног интереса.

Наша месна заједница

Можда ти се свиди

Оставите коментар