Почетна » Перић Дилигенски: Србија на поражавајућем 104. месту у борби против корупције

Перић Дилигенски: Србија на поражавајућем 104. месту у борби против корупције

од Други Пишу
0 коментар

Најновији резултати индекса перцепције корупције међународне организације Транспаренцy Интернатионал показују да Србија стагнира у области борбе против корупције и да је на самом зачељу у поређењу са земљама региона. Од Србије су боље резултате у сузбијању корупције у 2023. години оствариле Црна Гора, Северна Македонија и Босна и Херцеговина као државе на евроинтеграцијском путу.

Напомињемо да Србија већ шест година није у стању да усвоји национални стратешки документ о сузбијању корупције, упркос напредњачкој политици нулте толеранције на корупцију. Масовна куповина гласова, функционерска кампања и кршење прописа о финансирању изборних активности остали су без институционалне реакције. У међувремену, Србија је остварила и лоше резултате у области сузбијања организованог криминала који је неретко у спрези са корупцијом јавних функционера. Вредности поменутог индекса осликавају знатно дубљу позадину која се огледа у одсуству правне државе, ћутању институција надлежних за сузбијање корупције и спремности грађана да учествују у коруптивним праксама.

Србија центар предлаже нову антикорупцијску политику која подразумева: забрану кумулација јавних функција, оштрију казнену политику за коруптивна кривична дела и трајно одузимање имовине стечене пљачком грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар