Почетна » Понош: Писма Ане Брнабић су допринос дипломатској пракси, а не очувању Косова

Понош: Писма Ане Брнабић су допринос дипломатској пракси, а не очувању Косова

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Србија центра у Скупштини Србије генерал Здравко Понош изјавио је да се власт обавезала на имплементацију Француско – немачког односно „Вучић – Курти споразума“ .

„У том споразуму пише да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама. Следећи, Охридски споразум о имплементацији, је прихваћен на јучерашњи дан прошле године када је Александар Вучић рекао да је јако задовољан постигнутим и да ови споразуми постају интегрални део Поглавља 35 приступању ЕУ“, рекао је Понош за Н1.

Понош је истакао да су Вучић и Влада Србије прибегли корективној дипломатији за домаћу јавност тако што је Ана Брнабић послала писма европским званичницима.

„С обзиром да јој је скренуто да је неприхватљиво да писмом обавештава да Србија неће да спроводи оно на ста се Вучиц обавезао прихватајући споразуме у Бриселу и Охриду, она је послала ново писмо молећи да претходно занемаре. То је био њен допринос дипломатској пракси, ретко виђен до тада. У новом писму моли да се измени неколико речи у тексту Поглавља 35. Конкретно да се из текста где се каже да ће Србија у потпуности спровести споразум избаци „у потпуности“, рекао је Понош.

Према његовим речима, тражене измене су усмерене „очигледно на обмањивање домаће јавности, не доводећи у питање то да је Александар Вучиц преузео обавезу да имплементира споразум Вучић – Курти, укључујући непротивљење уласку Косова у УН и, подразумева се, у Савет Европе“.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар