Почетна » Понош: Режим користи војску као алат унутрашње политике за скретање пажње са имплементације косовских спразума

Понош: Режим користи војску као алат унутрашње политике за скретање пажње са имплементације косовских спразума

од Други Пишу
0 коментар

Председник странке Србија центар генерал Здравко Понош изјавио је да председник Србије Аександар Вучић користи војску као алат унутрашње полтике “као инструмент опсене и јачања култа личности”, а да покретање теме враћања редовног служења војног рока служи за скретање пажње јавности са других тема.

“Медијско лансирање “иницијативе Генералштаба” коју министар преко медија упућује председнику указује да је и овај пут фокус режима не на решавању реалног проблема него на покривању других непријатних тема. Данас је то фаза имплементације косовских споразума којима је Вучић пристао да Србију повуче са КиМ, а Косову испоручи државност. Судећи по начину како је тема поново лансирана, рекао бих да власт не показује намеру да се озбиљно позабави реалним проблемом – стањем војске, а да се поново бави злоупотребом војних тема за прикривање других”, рекао је Понош за Недељник.

Он је истакао да режим као разлоге за враћање служења војног рока наводи “да то захтевају безбедносне околности”.

“Није међутим објашњено како ће на конкретне промене безбедносних околности успешније одговорити војска са регрутним контигентом који се обучава 3 или 4 месеца. Оно што недостаје садашњој неуспешно професионализованој војсци, недостајало би и тада – и даље тенкове не би имао ко да покрене. За управљање модерним наоружањем војсци требају професионаци. Обука за такве системе је дуга и скупа. Нерационално је да се војници обуче па да по завршетку обуке иду из војске”, рекао је Понош.

Према његовим речима, још један показатељ да власт није озбиљно приступила решавању проблема у војсци јесте тај што пре изласка у јавност нису одрађене неопходне припреме.

“Нису урадили детаљну анализу колико времена и новца треба да се оправи постојећи модел неуспешне професинализације Војске, а колико времена и новца треба да заживи систем са обавезним служењем војног рока. Нема тога. Да је стање како треба, питање би било – за које време може добро опремљена и оспособљена мирнодопска војска од 20.000 војника да нарасте у ратну војску од 100.000 људи и да ли на томе треба да се поради и шта. Проблем је што ми немамо ни тих 20.000 у миру, а ово што имамо није добро оспособљено. А онда на све то проблем је што немамо резерву за генерисање те ратне војске од 100.000 људи. Џаба нам милиони пушака, стотине прастарих тенкова и самозвани врховни командант. Не ваља“, закључио је Понош.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар