Почетна » ТИЈАНА ПЕРИЋ ДИЛИГЕНСКИ: КАДРОВСКА ЧИСТКА У АГЕНЦИЈИ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ КОРУПЦИЈЕ

ТИЈАНА ПЕРИЋ ДИЛИГЕНСКИ: КАДРОВСКА ЧИСТКА У АГЕНЦИЈИ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ КОРУПЦИЈЕ

од Други Пишу
0 коментар

Новом систематизацијом радних места у Агенцији за спречавање корупције, која је ступила на снагу 1. новембра, власт је забила последњи ексер у ковчег овој независној институцији.

Систематизацију је одобрио Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, на чијем је челу напредњачки консиљере, Владимир Ђукановић Ђука. Недавно постављени директор Агенције, Дејан Дамњановић је у предвечерје предстојећих избора спровео кадровску чистку и поставио нове, подобне кадрове. Почишћени су стручни кадрови који имају деценијско искуство у контроли финансијских токова. Ово је урађено са идејом да се успостави апсолутни надзор над пријавом и контролом имовине и прихода јавних функционера и контролом финансирања политичких активности. Изборна кампања је у пуном јеку и јавни ресурси се обилато користе у сврху партијске промоције, а наступи јавних функционера имају обележја функционерске кампање. Због овога, у Агенцију свакодневно стижу пријаве и досад ни на једну није одговорено. У Агенцији је тренутно око 10.000 необрађених пријава имовине и прихода, а опомене и прекршајне пријаве се шаљу само ситним и небитним функционерима, углавном са локала.

Са листе за проверу имовине и прихода ове године су по налогу актуелног директора изостали сви министри и други високи функционери. То је случај са тужиоцем Ненадом Стефановићем, за којег постоје дојаве о стицању нове имовине, која се не види у имовинској карти у регистру Агенције. Ту је такође изостанак провере имовине Веселина Милића, високог полицијског функционера, као и недавање информација о имовини Александра Шапића. Агенција ове наводе изгледа не сме да провери ни редовно ни ванредно.

Странка Србија центар указује да корупција самих антикорупцијских тела представља најопаснији облик корупције. Уместо да се Агенција за спречавање корупције у складу са својим називом бори против корупције, она постаје њен саучесник. Попут осталих институција у Србији под овим режимом, и Агенција је приватизована и банализована.

Можда ти се свиди

Оставите коментар