Почетна » Понош: Нови Закон о спољним пословима уводи систем Удбе у дипломатију

Понош: Нови Закон о спољним пословима уводи систем Удбе у дипломатију

од admin
0 коментар

 

„СНС је скројио закон по мери своје власти, која бира послушне кадрове са СНС академије младих лидера, а не стручне људе. Законе би, међутим, требало доносити да трају дуже од мандата једне власти, а не шест месеци. Мустра за овај закон био је мађарски закон који је донела партија ФИДЕС“, рекао је телевизији Н1 Понош, који је и бивши помоћник министра спољних послова.

Понош је истакао да нови Закон о спољним послова одражава политичку филозофију власти СНС-а, која је кренула од тога каквим кадровима располаже и онда стварала структуру, па из тога извукла политику, уместо да иде потпуно обрнутим редоследом.

„Уведен је и специјални дипломатски надзорник са великим овлашћењима. То није у духу нашег језика и историје, јер надзорници могу да буду у логорима или на градилиштима. Ако је амбасадор неко попут Владете Јанковића, ко би се сетио да њему пошаље надзорника да му завири у шпајз, на шта то личи? Јанковић сигурно не би морао да се представља Новаку Ђоковићу“, рекао је Понош.

„Ако амбасадори, међутим, нису људи којима се поносите, онда морате да им шаљете надзорника, али тако се не прави успешна дипломатија. То говори о систему који се успоставља, од језика до овлашћења, јер надзорник може да ради шта хоће“, додао је Понош.

Понош је навео да је веома лоше што више нису предвиђена саслушања будућих амбасадора у Одбору Скупштине Србије за спољне послове.

„Дозволили су себи да амбасадор у Каиру, који је изузетно важно место, буде човек који ништа није спремио 14 дана пре посете српског министра, а сви су знали да је тамо постављен јер је пашеног моћног човека. У једну важну престоницу, која је још ратна зона, послали су човека који је склоњен из безбедносне службе јер је био склон психоактивним супстанцама. То показује потпуну неозбиљност“, рекао је Понош.

Понош је истакао да Србија нема амбасадора у Загребу, Варшави, Пекингу, Канбери, Бразилији, Тунису, а „реално ни у Подгорици“, и нема генералног конзула у Њујорку, нити конзула у Требињу, Мостару и Херцег Новом.

„Нова законска решења предвиђају да локалне самоуправе и органи државне управе могу да контактирају са страним дипломатама и амбасадама само преко Министарства спољних послова, што није у духу данашњег времена и битно успорава ствари“, рекао је Понош.

Понош је истакао да се председник Србије Александар Вучић понаша као да му је „све у мандату“, а да његов кабинет није димензионисан тако да се бави и спољном политиком, и додао да би било добро да постоји координација Владе Србије, Министарства спољних послова и председника како би се „у надгорњавању дошло до добрих решења“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар