Почетна » РЕМ: Правила за медије о изборној тишини

РЕМ: Правила за медије о изборној тишини

од Жиг Инфо
0 коментар

Регулаторно тело за електронске медије налаже свим пружаоцима медијских услуга да се придржавају прописа којима се регулише понашање пружалаца медијских услуга у периоду изборне тишине.

Законом о избору народних посланика (,,Сл. гласник РС“, бр. 14/2022), у члану 6. став 3. прописује „Забрањено је 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места да се у медијима и на јавним скуповима објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима за народне посланике и њихови изборних програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе“.

У саопштењу РЕМ-а наводи се да су у складу са чланом 19. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, пружаоци медијских услуга дужни су да информишу гледаоце о трагичним догађајима без сензационализма уз поштовање приватности и достојанства жртве таквог догађаја, жртвних сродника или других жртви блиских лица.

Из наведеног произилази да сви пружаоци медијских услуга могу извештавати о појављивању и обраћању државних функционера поводом ванредних и трагичних догађаја и да такво извештавање не представља повреду прописа о изборној тишини.

Поменута правила се односе и на пружаоце медијских услуга који реемитују свој програм на територији Републике Србије и којима је инострани регулатор издао дозволу.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар