Почетна » Славица Радовановић: Скандалозно одбијање предлога за упостављање прихватилишта за жене и децу жртве насиља

Славица Радовановић: Скандалозно одбијање предлога за упостављање прихватилишта за жене и децу жртве насиља

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Славица Радовановић изјавила је да је скандалозно одбијање владајуће СНС већине да се из буџета за 2023. годину издвоје средства за прихватилишта за ургентно збрињавање жена и деце жртава насиља, силовања и трговине људима.

„Предложила сам у буџету за наредну годину да се издвоје средства за ургентно, али нико из владајуће већине није гласао за тај предлог, а то је ванстраначка тема. Није реч о сигурној кући, него месту на којем би жртва добила правну и стручну помоћ представника свих институција који би ту били присутни“, рекла је Славица Радовановић Радио-телевизији Војводине.

Славица Радовановић је навела да је већина одбила да се то важно питање реши, док је истовремено из буџета издвојено 540 милиона евра за Национални стадион.

„Нема времена за одуговлачење. Не може да се каже ’имамо сигурне куће’, а те сигурне куће не раде, што је срамота. Сигурне куће су при центрима за социјални рад, а званично оправдање је да тамо нема ко да ради. Нека се постојеће сигурне куће претворе у прихватилишта. Постоји много психолога, социјалних радника и људи из невладиних организација који би волонтиралли“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић, која је пуковница полиције у пензији, навела је да би грађани требало да пријаве насиље у породици ако имају сазнања да се то догађа у њиховој породици и комшилуку, али да се, нажалост, људи „плаше освете насилника и окрећу главу“.

„Мора се усвојити и сет мера за помоћ жртвама насиља у породици, који подразумева запошљавање, смањење плаћања комуналних рачуна, како би се жртве економски оснажиле“, рекла је Славица Радовановић.

Посланица Народне странке је истакла да су институције заказале у заштити жртава насиља у породици, силовања и трговине људима и да се показала мањкавост система.

„Не могу да прихватим да немамо довољно људи, јер сваке године са Факултета политичких наука и Факултета за едукацију излазе људи са дипломама и њих би требало запослити. Држава не може као аргумент за овакве злочине и тешка кривична дела да каже ’ми немамо довољно људи’, него је обавезна да обезбеди довољно људи“, рекла је Славица Радовановић.

„Нико од надлежних у институцијама до сада није сносио одговорност за пропусте када су се догађала убиства жена и деце, нити су министарства покренула процес утврђивања одговорности радника у институцијама задужених за људе који су починили злочине“, додала је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је навела да се Народна странка залаже за успостављање координационог тела за праћење фемицида и за измене Кривичног законика.

Можда ти се свиди

Оставите коментар