Почетна » Тодоровић (Народна странка): У овој фази је правно немогуће донети одлуку о понављању избора у Београду

Тодоровић (Народна странка): У овој фази је правно немогуће донети одлуку о понављању избора у Београду

од Други Пишу
0 коментар

Члан Правног савета Народне странке, адвокат Јовица Тодоровић, изјавио је да је „у овој фази“ немогуће донети одлуку о понављању избора у Београду и да је то незаконито и правно немогуће, а политички контрапродуктивно јер шаље јавности лошу поруку.

„Лоша порука је да се двојица политичара, Александар Вучић и Драган Ђилас, председници две политичке странке, могу договорити како ће државне институције, а то су у овом случају изборне комисије, одлучивати о приговорима на нерегуларности у изборном процесу. То је урушавање институција“, рекао је Тодоровић телевизији Инсајдер.

„Опозиција је поднела приговоре, али о њима не одлучују Вучић и Ђилас, него људи изабрани у изборне комисије, а у другој инстанци суд. Ако је смисао тог састанка како ће се одлучити о приговорима, то је урушавање институција и то је врло опасно“, додао је Тодоровић.

Тодоровић, који је и заменик члана Републичке изборне комисије испред Народне странке, рекао је да онај ко је поднео 200 приговора на изборни процес у Београду, а усвојено му је четири, има право да се жали суду у 196 случајева, а ако га и суд одбије, онда је то „правно завршена прича“.

„Став Народне странке је да се морамо строго придржавати закона. Приговори су уложени, о приговорима одлучује изборна комисија, после тога незадовољни подносилац приговора има право жалбе Управном суду, који ће донети своју одлуку и онда ће се утврдити коначни резултати гласања, а онда ће политичари сести да виде да ли могу да направе градску власт“, рекао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да ће се Народна странка, ако избори не буду поновљени на свим местима на којима је било озбиљних неправилности, придружити акцијама којима ће се ванинституционалним путем оспоравати такве одлуке.

„Избори су процес који је сада у фази у којој разговори између политичких личности о политичким темама немају никаквог смисла. Процес има четири фазе – кандидовање, гласање, утврђивање резултата, додељивање мандата и расподела мандата. Ми смо сада у трећој фази, која има две потфазе – бројање гласова и приговарање на резултате бројања и евентуално понављање гласања“, закључио је Тодоровић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар