Почетна » Успех опозиције: Постигнут договор о унапређењу изборних услова и чишћењу фантомских бирача и списка

Успех опозиције: Постигнут договор о унапређењу изборних услова и чишћењу фантомских бирача и списка

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено-леви фронт саопштава да је у оквиру преговора власти и опозиције данас постигнут договор о унапређењу изборних услова. Према договореном, грађани са бирачким правом који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на месту новог пребивалишта на наредним изборима.

Измене Закона о јединственом бирачком списку биће брзо донете по хитном поступку, већ сутра, како би ове промене могле да буду примењене на изборима заказаним за 2. јун. Контролу процеса спроводиће већ формирана радна група која се бави испуњавањем препорука ОДИХР-а, а коју чине и представници цивилног друштва попут ЦРТА-е, Транспарентности и ЦЕСИД-а.

Додатно, укида се недавно уведена могућност гласања према месту боравишта на локалним изборима, што је изазивало додатно неповерење у изборни процес.

Поводом постизања договора о изменама Закона о локалним изборима, копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић рекао је да се ради о успеху опозиције.

„Унутрашње миграције становништва биле су један од највећих проблема претходног изборног процеса и овим кораком оне ће бити знатно ограничене. Ово представља велики успех опозиције и важан уступак који смо издејствовали од стране власти”, изјавио је Лазовић.

Према оценама Лазовића, неће се одустати од других захтева за унапређење изборног процеса. Он је подсетио да је власт поред куповине гласова, уцењивања људи и контролисања медија, још и манипулисала бирачким списком и довозила бираче из других градова.

„Посебно је то изражено на општинском нивоу где је опозиција у великом броју општина имала већину чак и на таквим изборима. Зато је јако важно да се не повлачимо пред СНС-ом и не препуштамо им ни једну улицу, град или општину. Ова унапређења изборних услова у томе ће помоћи. Наравно да неће учинити да све буде фер и поштено, али су корак у добром правцу”, изјавио је Лазовић и позвао грађане, све политичке организације и јавне личности да помогну у борби за наше градове.

„Све ово нам говори да грађани хоће промене”, додао је.

 

Foto Izvor: ilustracija

Можда ти се свиди

Оставите коментар