Почетна » ЗЛФ: Правно насиље ГИК-а, коалиција СПН захтева поништавање избора

ЗЛФ: Правно насиље ГИК-а, коалиција СПН захтева поништавање избора

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција Србија против насиља обавештава јавност да је Градска изборна комисија на јучерашњој седници одбацила приговор ове коалиције на укупни извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине Града Београда, тврдећи да су приговор изјавила неовлашћена лица.

Оваква одлука ГИК је нечувена јер су приговор у име Коалиције поднели Владимир Обрадовић и Добрица Веселиновић, особе које су коалиционим споразумом овлашћене на подношење приговора и жалби изборним комисијама и судовима. О злонамерности ове одлуке ГИК говори и чињеница да, према Закону о локалним изборима, приговор на укупни извештај о резултатима поред подносилаца проглашених изборних листа може поднети и сваки бирач, а изборне комисије дужне су да поступају по приговору који указује на изборне неправилности независно од тога ко подноси приговор.

Градска изборна комисија је прибегла отвореном правном насиљу у покушају да избегне расправу о суштини приговора Коалиције, односно о недвосмисленим доказима да је укупни изборни резултат утврђен, иако записници са појединих бирачких места не постоје, док су поједини кривотворени након што су објављени и предати Градској изборној комисији.

Коалиција Србија против насиља искористиће сва правна средства која јој стоје на располагању у изборном поступку који је у току. Исходи покренутих поступака за сада показују да доказа о малверзацијама у свим фазама изборног поступка има напретек, али да се државни органи – изборне комисије, јавно тужилаштво и судови – од тих доказа за сада бране тако што одбијају да о њима расправљају. Сви прикупљени докази биће поднети уз захтеве за одлучивање у изборном спору којима ће се од Уставног суда тражити поништавање избора на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар