Почетна » Измене пред изборе које могу да направе праву пометњу: Овако је власт решила да отежа контролу гласања

Измене пред изборе које могу да направе праву пометњу: Овако је власт решила да отежа контролу гласања

од Други Пишу
0 коментар

Републичка изборна комисија недавно је донела ново упуство по ком подносиоци изборних листа неће моћи да мењају контролоре, чак ни у случају смрти или болести. Реч је заправо о члановима проширеног састава бирачких одбора, а последице овакве одлуке ће највише осетити мале странке или оне које немају своје представнике у парламенту.

Већина парламентарних странака има своје представнике у сталном саставу бирачких одбора, а у проширени улазе и представници ванпарламентарних листа. Према Закону о избору народних посланика, чланови сталног састава бирачких одбора могу бити промењени три дана пре гласања, док се за проширени ништа не помиње.

То је доношењем упутства уредила Републичка изборна комисија, односно представници владајуће већине у том телу, па ће за проширени састав важити законски рок за предлагање, а то је 15 дана пре изборног дана.

“После тога, у случају евентуалног одустајања и немогућности да се дође, они неће моћи да буду замењени”, наводи за “Нову” Павле Димитријевић из Црте.

Он каже да очекују да после избора јавност има увид у комплетну евиденцију и податке о томе ко је од чланова бирачких одбора био на бирачким местима.

“Сматрамо да су ти подаци веома важни због повећања одговорности самих органа за спровођење избора, односно самих бирачких одбора и да бисмо били упознати са њиховом попуњеношћу. Једно је кад се пријаве чланови бирачких одбора и именују, а потпуно је друго ко ће се заиста на бирачким местима појавити”, истиче Димитријевић.

Он наводи да се може десити да неодговорни појединци једноставно не дођу на бирачка места иако је то њихова обавеза.

“Они по закону не сносе било какве последице, али што већи број чланова бирачких одбора именованих од стране различитих изборних листа буде присутан, то смањује могућност злоупотреба и кршења закона на самом бирачком месту. Више очију више види”, закључује саговорник “Нове”.

Најтеже последице овакве одредбе могле би да сносе ванпарламентарне странке или мање партије у Скупштини, које немају своје представнике у сталним бирачким одборима. У случају болести или из неких других разлога, они би могли да остану без својих представника.

Са друге стране, нарочито би могло да буде проблематично на локалу, где чланови бирачких одбора подносе оставке услед притисака.

Због оваквог упутства Републичке изборне комисије, опозиција је поднела иницијативу за оцену уставности и законитости Уставном суду.

Посланица Зелено-левог фронта Јелена Јеринић раније је изјавила да Српска напредна странка користи сва расположива средства како би манипулисала изборима.

„Ово Упутсто РИК-а је донето прошле недеље. Надамо се да ће Уставни суд благовремено донети одлуку, а не након спровођења избора. Захтевали смо привремене мере које би спречиле РИК да спроведе ово упутство“, навела је Јеринић.

Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар