Почетна » Јеремић: Србија није добила ништа за признавање “косовских” докумената

Јеремић: Србија није добила ништа за признавање “косовских” докумената

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је једини уступак у последњим преговорима Београда и Приштине направила Србија одлуком да призна документа самопроглашеног “Косова”, а да заузврат није добила ништа, као и „увек у последњих десет година“, од када преговара председник Србије Александар Вучић.

„Верујем да је Вучић тај уступак учинио како би без већих последица у Бриселу отказао ’Европрајд’, након што је схватио да је то изузетно непопуларно. То је скандалозно“, рекао је Јеремић у интервјуу листу „Нова“.

„Управо због тога ће Народна странка предложити скупштини институционални оквир како да се преговара у будућности, без да на то утичу ствари попут тога да ли се отргао контроли Веља Невоља или је неко од министара ухваћен у овој или оној афери“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће посланици Народне странке на посебној седници о Косову и Метохији изнети прецизне предлоге како да се јасније дефинишу политика и преговарачки оквир за Косово и Метохију.

„Надам се да ће по тим питањима бити могуће постићи ако не консензус, онда бар огромну већину. Све друго се може оставити по страни, али у случају Косова и Метохије изузетно је важно државно јединство“, рекао је Јеремић.

Упитан о изјави председнице Владе Србије Ане Брнабић да је 2017. године тражио да буде кандидат СНС-а за председника Србије, Јеремић је одговорио да то бесмислица коју „пас с маслом не би појео“.

„Пет година је Ана Брнабић то држала у себи и ето данас је одлучила да ту ’тајну’ открије? Не мислим да било ко може да поверује у такве бесмислице. То да Вучић користи садашњу и будућу премијерку за пласирање тако очигледних лажи је добар показатељ где нас је ова власт довела“, рекао је Јеремић.

На питање о одлуци да Ана Брнабић поново буде премијерка, Јеремић је одговорио да је у Србији успостављена „накарадна диктатура“ у којој се за све пита Вучић, који је и мандатар и министар и челник свих институција и предузећа.

„Нема разлога да дискутујемо о осталима. То је разлика између Народне странке и већине осталих странака које нису у власти – ми настављамо да ’прозивамо’ директно Вучића, други су то престали да чине“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да „неће бити“ отварања рудника литијума код Лознице.

„Ми то нећемо дозволити, као ни наши партнери из Заједно, Не давимо Београд и Демократске странке. Нашим наступом у скупштини помоћи ћемо да се створи још већи отпор него што је био на претходним протестима, а био је довољно велики да власт крене да ’диже ручну’, без обзира на тајне обавезе према страним партнерима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће у скупштини бити видљиве разлике између садашњег и претходног сазива, који је оценио као катастрофалан.

„У овом сазиву ће потпредседник Народне странке Мирослав Алексић бити шеф највеће опозиционе посланичке групе. У парламенту ће говорити Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, али и други саборци из нашег посланичког клуба, попут Стефана Јовановића, Санде Рашковић Ивић, Борислава Новаковића и других“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да у скупштини више неће моћи да се „вози на аутопилоту“ као до сада.

„Биће постављене бране самовољи, черупању и уништавању Србије. То ће бити учен и образован наступ. Народњака има 11, а подршку нам даје и Владета Јанковић, који је остао у нашем посланичком клубу. Ја имам привилегију да им будем ’тренер’ и да радим са њима, пре свега са капитеном Алексићем. Овај тим ће направити разлику како у скупштини, тако и у српској политици уопште“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар