Почетна » АЛФА, ФИМЕК, ФАБУС: Само СНС лидери знају шта ово значи

АЛФА, ФИМЕК, ФАБУС: Само СНС лидери знају шта ово значи

од admin
0 коментар

 

О дипломама чланова СНС, међу којима има и министара, пуно се причало и полемисало. Ту је било прича о лажним дипломама, плагијатима, факултетима завршеним наврат-нанос…

Највећу пажњу јавности свакако су изазвале докторска дисертација министра финансија Синише Малог, као и факултетска диплома министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Афера “доктор Мали” почела је 2014, годину дана након што је Синиша Мали докторирао. Захтев да се тадашњем градоначелнику Београда због плагијата не додели титула доктора наука предала је група од 330 академика и универзитетских професора у Ректорату у Београду.

Тражили су и да се пред Одбором за професионалну етику покрене поступак против ментора Ондреја Јашке и чланова комисије Слађане Барјактаревић и Драгана Ђуричина, пред којима је Мали бранио докторску дисертацију. Пет година касније, мимо свих очекивања, докторат Синише Малог је пао, јер је на 51 страници дословно преузимао туђе текстове, без навођења извора, што је Универзитет оценио као неакадемско понашање и прогласио га неважећим. Синиша Мали морао је да из своје биографије избрише оно “др”.

Када је Стефановић у питању, полемику око његове дипломе започео је Савез за Србију који га је оптужио за кривично дело фалсификовања, јер је на београдском факултету Мегатренд нострификовао диплому коју је стекао у Великој Британији у школи која не постоји. То се на крају испоставило као тачно, после читаве серије невероватних ситуација, попут изјаве министра да је испите полагао у Сава центру или момента када новинари одлазе у Лондон и утврђују да Стефановићев факултет не постоји, јер на тој адреси никада није ни пословао универзитет наведен у његовој званичној биографији.

Наставља се низ

Аферама са дипломама чини се као да нема краја, па се тако низ наставља читавом серијом актуелних политичара који су завршили факултете за које је мало ко чуо. Једна од њих је и нова председница Скупштине Новог Сада и чланица СНС Јелене Маринковић Радомировић.

У њеној биографији може се наћи податак да је звање дипломираног економисте стекла на Факултету за трговину и банкарство Универзитета “Алфа” у Београду, да би потом уписала мастер студије на Факултету за образовање дипломираних правника и дипломираних економиста за руководеће кадрове (ФИМЕК) у Новом Саду.

Тако је Маринковић Радомировић стекла звање дипломирани економиста – мастер. Исте године када је стекла звање мастер економисте, 2012, уписала је и докторске студије.

Јавност се не тако давно поприлично забавила и покушавајући да рашчивија кад и где је студирао актуелни в.д. директора ЕПС Милорад Грчић.

Моје образовање није спорно

Претходно је Грчић читав низ година обављао функцију в.д. директора Рударског предузећа “Колубара” и дуго није желео да говори о томе на који начин је професионално напредовао – како је од вођења печењаре у Обреновцу дошао до челне позиције у једном од најзначајнијих јавних предузећа у Србији.

На крају је попустио под притиском медија и испричао да је 1990. године уписао један факултет на Београдском универзитету, али да га је “занемарио због рата и санкција”, те да се коначно исписао 2005. Тада је, тврди он, уписао Фабус – Факултет за услужни менаџмент на Универзитету “Едуцонс” у Сремској Каменици.

“Моје образовање није спорно”, остаће запамћене његове речи.

Занимљива је и факултетска прича Владимира Маринковића, посланика СНС и потенцијалног кандидата за новог председника Скупштине Србије.

Он је, наиме, за само 11 месеци стекао папире “магистра” и “доктора” наука на универзитету “Даница и Јоаникије Карић”, и тако највероватније постао светски рекордер у стицању доктордске дипломе. Занимљиво је да је у то време, Маринковић био члан и кандидат за посланика Покрета снага Србије Богољуба Карића.

Затим је постао члан Социјалдемократске партије Расима Љајића, која га је поставила на функцију потпредседника Скупштине Србије. Одатле се кандидовао за прелет у јато напредњака, непосредно пред изборе одржане 21. јуна, па се сада његово име спомиње као кандидата за наследника Маје Гојковић.

Од портира у врх општине

Као посебан додатак овој причи требало би навести и случај Бобана Петковића из СНС, чија је биографија недавно кружила друштвеним мрежама и служила за подсмех и то у тренутку када је изабран за председника Скупштине Општине Сремски Карловци.

 

Из ове биографије јасно се види да је Петковић који је радио као портир, инкасант, пословође у службама смећа и јавне хигијене, шеф обезбеђења, поштар и полицијски службеник, стигао до места председника Скупштине општине Сремски Карловци након што је 2020. завршио Факултет за менаџмент Сремски Карловци.

 

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар