Почетна » Аутономни женски фронт осуђује покретање поступка о оцени закона о родној равноправости од стране обмусмана Пашалића

Аутономни женски фронт осуђује покретање поступка о оцени закона о родној равноправости од стране обмусмана Пашалића

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Како се наводи у саопштењу, Аутономни женски фронт најоштрије осуђује одлуку заштитника грађана Зорана Пашалића да покрене поступак о оцени уставности одредби Закона о родној равноправности, које прописују употребу родно сензитивног језика.

  • Подсећамо да ово није први пут да Зоран Пашалић износи ставове који су у директној супротности са његовом улогом као заштитника грађана. Зелено-леви фронт је раније већ реаговао на изјаву којом је навео да је фемицид “погрешан” термин, негирајући тиме родну димензију насиља над женама чији фемицид, односно убиство жене само зато што је жена, најекстремнији облик. Недопустиво је да јавни функционери дају овакве изјаве, нарочито када је њихова примарна улога и одговорност заштита права свих грађана. Уместо да у осетљивом тренутку када су све врсте насиља према женама и мизогинија у порасту буде савезник, стане у заштиту жена у Србији и афирмише њихове немерљиве доприносе друштву, Зоран Пашелић продубљује неравноправност. Употреба родно сензитивног језика је од велике важности као један од првих корака за праведније и равноправније друштво у коме су грађанке видљиве, а њихов допринос препознат и уважен. Ове одредбе Закона о родној равноправности служе да би се у друштву развила свест о једнакости жена како у социјалном, тако и у радном аспекту живота, и зато морамо стати на пут поступцима који успоравају и ниподаштавају овај процес, наводи се у саопштењу Аутономног женског фронта.

Можда ти се свиди

Оставите коментар