Почетна » Србија против насиља и Нада потписали су договор са ПроГласом о изборним условима: Ово је кључних пет тачака

Србија против насиља и Нада потписали су договор са ПроГласом о изборним условима: Ово је кључних пет тачака

од Други Пишу
0 коментар

Парламантарне странке и коалиције потписале су данас „Договор о условима за поштене, слободне и фер изборе“, у коме се у пет тачака наводи шта треба да буде испуњено да би изборни процес би регуларан. Тај договор потписан је на иницијативу „Прогласа“.

Договор су потписали лидери коалиција „Србија против насиља“ и НАДА.

Чланица Прогласа, глумица Светлана Бојковић прочитала је окупљенима у Енвој центру текст договора, у коме се под првом тачком наводи захтев за спровођењем препорука ОДИХР-а, а као посебно важно истиче се захтев за ревизију постојећег и састављање тачног бирачког списка као и контролу бирачког списка од изборног дана.

У потписаном Договору се тражи од јавног сервиса да благовремено и истинито извештава грађане о локалним и градским изборима и да сви који на изборима буду учествовали, буду равноправно заступљени у програму.

„Захтевамо да поновљени избори за град Београд буду одржани у року који омогућава да буду спорведене мере за унапређење изборних услова. Осим тога, важно је да сви преостали локални избори у оним општинама и градовима где нису били одржани у децембру 2023. године буду одржани у истом дану као и избори за град Београд“, прочитала је Бојковић.

„Упозоравамо да поновљени избори за град Београд заказани у кратком року и у одсуству промене изборних услова неће бити ни слободни ни ппоштени, и да на њих нећемо пристати. У вези са тим ћемо бити јединствени и одлучни“, наводи се.

За крај се наводи захтев за правну и политичку одговорност за изборне нерегуларности, а позивају се и све политичке организације „које желе да допринесу стварању услова за слободне и поштене изборе“ да приступе том договору су са тачкама сагласне – да приступе Договору.

„Потписивање овог договора само је почетак стварања једног широког фронта који треба да омогући минимум који нам је ускраћен, а то су поштени и слободни избори, као предуслов слободне и демократске Србије“, поручио је један од иницијатора ПроГласа, редитељ Драган Бјелогрлић.

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Анђела Вучићевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар