Почетна » „Вербално злостављање, запаљиви језик, не види се разлика између државе и партије“: Ово је извештај Савета Европе о изборима у Србији који је трн у оку напредњацима

„Вербално злостављање, запаљиви језик, не види се разлика између државе и партије“: Ово је извештај Савета Европе о изборима у Србији који је трн у оку напредњацима

од Други Пишу
0 коментар

Парламентарна скупштина Савета Европе оценила је у свом извештају да су на изборима 17. децембра забележене бројне неправилности међу којима су миграције бирача, фантомски гласачи и активно учествовање председника државе у кампањи владајуће странке. Према наводима из извештаја, Александар Вучић је доминирао у кампањи СНС, а замерке су изречене и због пристрасног медијског извештавања што је ишло у корист режиму.

У документу се најпре наводи да предизборна делегација била је у Београду 23. и 24. новембра 2023.године због процене предизборне климе у Србији. Тада су одржани састанци са великим бројем саговорника и водећим актерима на изборима.

Делегација је тада поздравила ефикасну припрему избора и висок ниво поверења у изборну администрацију. Ипак, примећена је и веома поларизована кампања уочи ванредних парламентарних избора, коју су обележили “невиђени ниво негативне кампање и изазивање страха, напади на опозицију и новинаре, али и стање у медијима”.

Шеф посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Стефан Шенах навео је у извештају да су забележене бројне неправилности током изборне кампање.

“Кампању је обележила константна поларизација, агресивна реторика, лична дискредитација, вербално злостављање и запаљиви језик. Забележени су случајеви притисака на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса и шеме за подстицања бирача изазвали су велику забринутост”, наводи се у извештају.

Поред тога, помиње се да је “замагљена” линија између “државе и партије”, што је у супротности са свим међународним стандардима. У кампањи је доминирао председник Вучић, веома се ангажовао на догађајима, телевизијиским наступима и на билбодрима чиме је активно пружио подршку својој партији на изборима”, наводи се даље.

“Бројни опозиционари изразили су забринутост због тога што је листа СНС названа по председнику Вучићу, што је нарушило уставни принцип да председник изражаваи јединство државе”, пише даље.

У извештају се додаје да су забележени случајеви нарушавања принципа тајности гласања, што је у супротности са извештајем ОДИР-а и Венецијанском комисијом. Поручују да је у девет случајева забележена куповина гласова, фотографисање гласачких листића (22 пута), присуство неовлашћених лица које прате излазност бирача (14 случајева) и 20 покушаја да се утиче на избор бирача.

“Неовлашћена лица била су присутна на бирачким местима на 3 одсто место која смо посматрали. На 9 одсто места које су анализирана било распоред бирачких место био је неадекватан због величине просторија. Око 60 одсто места није имало независан прилаз лицима са инвалидитетом”, пише даље.

Коначно, међународна посматрачка мисија закључила је су избори “технички добро вођени”, али да је доминирао утицај председника државе што је створило неправедне услове.

“Изборни дан протекао је несметано, али су га обележили бројни процедурални недостаци, чести случајеви гужви на бирачким местима, кршења тајности гласања и бројни случајеви групног гласања. Учесталост ванредних избора додатно је нарушила поверење јавности у функционисање демократских институција. Већини медија са националном фреквенцијом недостајала је истинска аналитичност у извештавању”, стоји даље и додаје се:

“Пристрасно медијско извештавање и укупна медијска ситуација у Србији озбиљно су отежали способност свих политичких партија да пренесу своје поруке на само током кампање”, подвлачи се.

На крају кажу да је Делегација Парламентарне скупштине Савета Европе обавештена је о веродостојним наводима о манипулацијама током гласања, укључујући и миграцију бирача посебно грађана Републике Српске и БиХ.

“Око таквих сумњи и навода о неправилностима морају се испитати на транспарентна начин. Потребно је да српске власти покажу снажну политичку вољу да се позабаве кључним проблематичним аспектима изборног процеса и да се имплементирају за даље унапређење изборног процеса”, закључује се.

Седници Савета Европе присуствовала је и посланица Странке слободе и правде (ССП) Татјана Пашић која је поручила да 17. децембра нису били избори, већ да смо сведочили завршетку изборне крађе по ко зна који пут од 2012. године.

Пашић је навела да се „крађа у Србији одвија на четири поља“.

„Прво поље су медији. Председник Александар Вучић је 300 пута у 365 дана био гост на националним фреквенцијама, пре изборне кампање. Опозиција, у истом формату, ниједном. Да бисте боље разумели, даћу вам пример од пре два дана. Од 18 до 20 часова Александар Вучић је на свим телевизијама са националном фреквенцијом приказивао свој назови план за Србију до 2027. Та кампања у суботу је симултано преношена на 48 канала на националном телекомуникационом оператеру – Телекому. У стварности, то је само део кампање која у Србији никада не стај“, рекла је Пашић.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Данило Савић   нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар