Почетна » Боровић: Поскупљење горива у Србији – бију Хути ал’ бију и наши

Боровић: Поскупљење горива у Србији – бију Хути ал’ бију и наши

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Министарство спољне и унутрашње трговине Србије објавило је нове цене горива које важе од 24. фебруара. По тој одлуци, цена евродизела ће бити 205 динара, а бензина екстрапремијума БМБ 184 динара по литру.

Како је данас изјавио потпредседник Народне странке, Борислав Боровић, то су значајно веће цене горива у односу на све земље у окружењу, а само шест земаља у ЕУ ће имати скупљи бензин и дизел него што је у Србији.

  • Председник државе је “стручно” објашњавајући ово повећање цена горива у Србији, сву кривицу свалио на Јеменске Хуте који потапају бродове у Црвеном мору, прогнозирајући да ће цене нафте бити двоструко веће у свету. Наравно да свако отежано снабдевање и дистрибуције нафте доводи до пораста цене тог производа, али неће бити да се то највише одражава на цене горива у Србији. Пре ће бити да је ова разлика у цени горива у Србији и осталим земљама у окружењу и у већини Европе, у режији “Хута из Немањине 11” (фигуративно). Акцизна политика свих влада СНС-а дуги низ година је таква да у финалној цени горива и енергената више од 50 процената учествује држава захватањем кроз акцизе, ПДВ и друге таксе док дистрибутери и произвођачи узимају мање од 50 одсто. То није нормално, зато и имамо скупље енергенте него у читавом региону и у већини земаља Европе. Акцизна политика је један од главних генератора инфлације у Србији, јер цене горива, али и струје и гаса, директно утичу на све остале цене. Народна странка годинама инсистира на смањењу акциза или и њиховом потпуном укидању, посебно на гориво за пољопривреднике или укидање акцизе за струју која је привремено уведена 2015. године због “финансијске консолидације”, али никада није укинута. Без потпуне промене овакве акцизне политике, све наводне антиифлационе мере су беспредметне и узалудне и иду директно “преко леђа” и привреде и сваког грађанина у Србији, изјавио је данас Борислав Боровић, потпредсееник Народне странке и председник Одбора за привреду и финансије.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар