Почетна » Бошковић: Тема враћања обавезног војног рока Вучићу служи за рејтинг и да покрије актуелне проблеме

Бошковић: Тема враћања обавезног војног рока Вучићу служи за рејтинг и да покрије актуелне проблеме

од Други Пишу
0 коментар

Војни аналитичар и члан Србија центра Петар Бошковић изјавио је да је најава власти о увођењу обавезног војног рока „још један у низу спинова и замагљивања осталих проблема“.

„Није проблем у увођењу војног рока него у начину на који се то спроводи, без икакве припреме. Без припреме нормативно – правних докумената, без озбиљне анализе ризика, изазова и претњи“, рекао је Бошковић у Пробуди се на Новој С.

Он се осврнуо и на изјаву председника Вучића да му Генералштаб и Министарство одбране „доставе све предлоге на ту тему”.

„Да је власт озбиљнија и ја бих заиста поверовао у озбиљност њихове најаве обавезног војног рока. Не верујем да до 1. маја могу урадити нормативно – правну регулативу и то припремити логистички. Верујем да ће се и ова прича разводнити, као и све до сада“, рекао је Бошковић.

Он је истакао да је „висе од 12 000 војника напустило војску у последњих пет година“.

„Шта су урадили с њима? Да ли су их увели у ратну евиденцију? Нису, нити су им дали ратни распоред. Нису подигли ратни стандард, нису радили са резервом. Чак и моменат позитивног набоја добровољног одласка у војсу су уништили лошим условима за живот и рад у војсци“.

Бошковић је као проблем у Војсци навео и стандард.

„Немају регулисан превоз, дневнице, топли оброк, регрес… Не добијају станове већ су уводили брзе прсте односно ко се први јави тај добија стан. А да не говоримо о непотизму који је завладао у војси где људе на положају занима само свој статус, а не статус професионалних војних лица“.

Он је истакао да је за стање у Војсци одговорна Српска напредна странка која на челне позиције поставја искључиво „послушан кадар“.

„За време СНС власти променило се осам министара јер је то одскочна даска и услов за њихов кадар. Имамо Вулина који је након Министарства одбране отишао у МУП, а онда на чело БИА-е. Они за тако кратко време у Војсци не могу ни да схвате шта је и како функционише војска.“.

Поводом набављања новог система наоружања Бошковић је рекао да „свакако треба набављати ново оружје, али да тим наоружањем нема ко да управља“.

„Не може неко са обуком од 4 месеца да управља високо софистицираном опремом“, закључио је Бошковић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар