Почетна » Душко Радовић или Милутин Мркоњић: Предлози власти и опозиције за име обилазнице око Београда

Душко Радовић или Милутин Мркоњић: Предлози власти и опозиције за име обилазнице око Београда

од Други Пишу
0 коментар

Мила Поповић, председница Градског одбора Странке слободе и правде (ССП) оценила је да би обилазницу око Београда требало назвати по Душку Радовићу чија стогодишњица рођења се обележава баш ове године, 29. новембра, а не по Милутину Мркоњићу, како је Ивица Дачић рекао да ће председник Србије Александар Вучић да предложи.

„То што је Милутин Мркоњић за своје страначке колеге у СПС-у био ‘легенда’ не значи да обилазница код Београда треба да понесе његово име. Зашто се Београђани не питају како ће се звати обилазница код Београда? Ко је овластио председника државе Александра Вучића да о томе одлучује са својим коалиционим партнером Ивицом Дачићем и предлаже да се зове по преминулом Милутину Мркоњићу? Које су његове заслуге за друштво, Београд и Србију, да се по њему зове обилазница?“, пита Поповић у саопштењу.

Додаје се да је политика деведесетих, која се неминовно везује за СПС, коју су формирали и пропагирали и тада млади Вучић и Дачић, политика која је многе унесрећила, уназадила и против које су многи Београђани протестовали.

„Овакве непромишљене одлуке могу само да продубе разлике у друштву“, наводи Поповић у саопштењу.

„Странка слободе и правде предлаже да се обилазница зове по Душку Радовићу чија стогодишњица рођења се обележава баш ове године 29. новембра. Он је неко ко је волео Београд, писао о њему и разумео шта Београд јесте. Иако није био рођен у Београду, он је постао његов неизоставан део са којим су се генерације Београђана будиле“, закључује Поповић.

Подсећамо, председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић саопштио је да ће председник Србије Александар Вучић предложити надлежним државним институцијама да обилазница око Београда понесе име почасног председника социјалиста Милутина Мркоњића.

„СПС и ја лично смо веома захвални на томе, то је још једно чување сећања на Мркоњића. Он је легенда СПС“, рекао је Дачић за ТВ Пинк, додајући и да Мркоњић познат као градитељ који је обнављао државу после НАТО бомбардовања, као и да „нема догађаја да се његово име не изговори, док се имена неких који су живи, никад ни не помену“.

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар