Почетна » Вучић: Нисам оптимиста око разговора у Бриселу, питао сам Лајчака зашто ме звао

Вучић: Нисам оптимиста око разговора у Бриселу, питао сам Лајчака зашто ме звао

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да сутра ујутру у 8х у Бриселу почињу разговори на које је хитно позван он и премијер Косова Аљбин Курти.

„Ја нисам оптимиста, ја ћу отићи не јер мислим да било шта можемо да урадимо, већ да им не дам такозвани Лајбницов ‘довољан разлог’ да окриве Србију да није желела у нечему да учествује“, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је поновио да Београд тражи формирање Заједнице српских општина у складу са предлогом српског управљачког тима и укидање одлуке о таблицама, оценивши да су косовски званичници „лагали да је то нешто на шта имају право“ и да то није први пут да „они лажу“.

„Ми смо рекли да морају да оформе Заједницу српских општина у складу са предлогом српског управљачког тима, а не немачких невладиних организација, јер се ово не прави за немачке невладине организације, већ за српски народ и да укину одлуку о таблицама, јер су заједно са западним представницима обмањивали јавност да на то имају право, али да тајминг није добар“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је питао изасланика ЕУ Мирослава Лајчака зашто га уопште зове, али је додао да је позван јер Европа неће да призна да је само криво „њихово дете које љуљају 14 година, а оно је неспособно за живот“.

Председник Србије рекао је да нема сумње да је ситуација тежа него у последњих десет година и да није реч само о таблицама, већ и о одлукама које је Курти саопштио на недавном састанку у Берлину, када су потписани споразуми о дипломама, личним картама и професијама.

Тада је, како је Вучић рекао, Курти по ко зна који пут саопштио да од ЗСО нема ништа, да ће због таблица прво ићи опомене па новчане казне, а да је прелила чашу одлука о смени командира полиције за север Ненада Ђурића, иако на то нема никаква права.

„Спреман сам да разговарам о француско-немачком предлогу“

Вучић је рекао да је спреман да разговара о француско-немачком предлогу о нормализацији односа Београда и Приштине, јер Београд жели да пружи шансу променама у том понуђеном решењу.

„Ја не говорим ни да смо одбили ни да смо прихватии предлог, јер смо ми за разговоре спремни. И по том папиру смо спремни да разговарамо“, рекао је Вучић.

Поновио је да Београду није дата шанса.

„Ако покушају да спроведу одлуку о таблицама на северу, биће пакао на терену“

За понедељак, 21. новембар, косовске власти најавиле су почетак издавања новчаних казни за власнике возила са српским таблицама, а Вучић је констатовао да би, да је Курти хтео да одложи одлуку о таблицама, то урадио раније.

„Срби су схватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор“, нагласио је он.

Према његовим речима, Приштина је кренула у оперативну акцију за протеривање Срба, на три начина – први је легализација косовске војске, „за шта би гласали Рада Трајковић и Ненад Рашић“, друга је одузимање десет загарантованих мандата Србије у парламенту, а трећа је да се, „под образложењем декриминализације севера, у четири општине стационирају та војска и специјалне полицијске јединице“.

Вучић је подсетио да је Приштина, чим су Срби напустили косовске институције, одмах расписала изборе у четири општине, „није часила часа“, али да ће их Срби бојкотовати.

Он је упозорио да ће, ако одлука о регистарским таблицама покуша да се спроведе на северу, бити „пакао на терену“.

„Србија ће чувати свој народ и своја огњишта. Надам се да се то неће догодити, али не зависи од нас“, поручио је Вучић.

Он је додао да је све то сада проблем Брисела и Квинте, јер Срби траже да се спроведе оно што је потписано пре десет година, а гарант је Европска унија – „лупили би нам шамар, али немају начин да то учине, па покушавају да га пронађу“.

Вучић је истакао да Немцима и другим западним државама не верује ни речи кад је у питању Косово.

„Биће и ови други из Квинте на страни Приштине, у то не треба да сумњате. Од притиска западних сила на Приштину зависи хоће ли бити сукоба, да ли желе мир или не“, закључио је он.

Бета, ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар