Почетна » Гајић: Бојкот београдских избора био би стратешка грешка

Гајић: Бојкот београдских избора био би стратешка грешка

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да би бојкот избора за Скупштину Београда и локалних избора широм Србије, који је најавила прозападна опозиција ако не буду испуњене препоруке ОДИХР-а, био стратешка грешка.

„Народна странка се неће поводити најавама коалиције окупљене око председника ССП-а Драгана Ђиласа, и ми ћемо изаћи на београдске изборе и на локалне изборе у другим градовима и општинама“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је спајање београдских избора са локалним изборима у другим местима правно немогуће, као и да одржавање локалних избора у истом дану у целој Србији „није у интересу опозиције“.

“Београдски избори морају да се одрже најкасније до 2. јуна, јер је то законски рок, док рокови у другим општинама и градовима истичу углавном у јулу и августу, а притом су прошли и рокови за подношење оставки како би избори били расписани раније“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да би лекс специјалис (посебан закон) о спајању избора, чије усвајање захтева прозападна опозиција, био неуставан.

„Опозицији није у интересу спајање избора, јер она нема ни довољно активиста ни довољно контролора да покрије истовремено одржавање избора на великом броју бирачких места широм Србије. Зато је опозицији у интересу раздвајање београдских избора и локалних избора у другим општинама и градовима“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је немогуће обавити темељну ревизију бирачког списка до 2. јуна, за када су најављени нови београдски избори.

„Народна странка предлаже два решења која ће тренутно и ефикасно да побољшају изборне услове. Прво решење је измена Закона о локалним изборима по којој онај ко промени пребивалиште не може на првим следећим изборима да гласа у месту новог пребивалишта, него у старом, чиме се спречава ’изборни туризам’“, рекао је Гајић.

„Друго решење је да градске и изборне комисије одмах по завршетку избора морају да скенирају искоришћене бирачке спискове на сваком бирачком месту и да их објаве на својим интернет сајтовима, како би грађани имали увид да ли је евидентирано да су гласали или је можда унето да су гласали а они нису изашли на изборе, односно да ли је неко гласао уместо њих“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар