Почетна » ЖЕЛИ ДА ПРИГРАБИ ШТО ВИШЕ ВЛАСТИ Вучић арчи буџет

ЖЕЛИ ДА ПРИГРАБИ ШТО ВИШЕ ВЛАСТИ Вучић арчи буџет

од admin
0 коментар

Најава српског премијера Александра Вучића да ће Србија и трећи пут од Ђурђевдана, 2012, ићи на републичке изборе, наметнула је питања зашто би и поред високог рејтинга тражио проверу народа и да ли сиромашна земља у кратком периоду треба да троши огроман новац на кампање и гласање.

Аналитичари се слажу да је премијер осетио моменат повољан за нови тријумф. Реч је, према оцени аналитичара Јована Комшића, о осећају Вучића да је сада прави политички тренутак за подршку на републичким, али и војвођанским и локалним изборима.

– У тој синергији би да обезбеди и више излазности и подршке у покрајини јер у натполовичној већини која се мери, Вучић и СНС имају половину својих напредњачких гласова. Проблем су апстиненти којих је скоро 40 одсто, а они се могу мобилисати општим изборима за добијање мандата до 2020. – појашњава Комшић за „Вести“ и указује да је у развијеним демократијама нерационално у једном четворогодишњем мандату после редовног изласка на биралишта 2012. с мандатом до 2016. ићи још два пута ванредно.

Није забрањено, каже Златко Минић ит Транспарентности Србија, ићи у изборне утакмице на мање од две године, али је необично да се то ради на половини мандата и у моменту кад напредњаци имају апсолутну већину.

– Делује као политичарење то зачикивање опозиције: Ево вам опет избори, а чини се да би власт или да продужи свој мандат, или осећа да јој овај моменат иде наруку због неких позитивних помака, а страхује од негативних у наредне две и по године колико има до редовних избора – тумачи Минић за „Вести“.

Он не види разлог да се иде на републичке изборе јер, како указује, власт СНС-а је више него стабилна и без коалиционих партнера.

– Избори с друге стране потроше и много времена, јер се у пероду кампање, па потом и формирања владе ништа друго не ради – сматра Минић.

Вучићу је, како указује стручњак за медије Цвијетин Миливојевић, боље да следеће изборе организује што пре јер ако чека пун четворогодишњи мандат свашта ће се десити, а ништа добро на социјалном и економском плану. Зато му је, истиче он, боље да их организује док се добро котира.

– Лидер СНС-а има натполовичну већину на основу „булдожер кампање“ која захвата и леви и десни део бирачког тела. При том ништа од прокламованог није испунио, па ако не иде поново на изборе што пре, то неиспуњавање обећања могло би да га кошта – каже Миливојевић.
Српска напредна странка по његовој оцени изгледа као некада Социјалистички савез радног народа, односно велики фронт без јасне идеје.

– Гласаче, осим егзистенцијалних питања, занима и како ће Србија отворити поглавља са ЕУ, а да не потпише предају Косова и како Косово постаје члан све више међународних спортских организација, а ускоро можда и Унеска – појашњава Миливојевић чему изборна журба.

Скупа играчка

Златко Минић, уз опаску да власт за излазак на изборе има оправдање у реченици „демократија кошта“, објашњава да осим трошења новца, има и индиректних трошкова скупих за Србију.
– Због избора се одлажу многи потези и низ активности важних за напредак земље- објашњава наш саговорник, питајући да ли је разлог за нови излазак на биралишта „неко ме изазива, па да му покажем“.
Избори 2012. су иначе, без председничких, коштали 17,4 милиона евра, плус 20 милиона за страначке кампање само из јавних извора, а прошлогодишњи ванредни мартовски 11,46 милиона.

Честа мерења рејтинга

Српски премијер често проверава свој рејтинг, а колико су учестала таква истраживања показује и агенција Фактора плус. После мартовских избора 2014, већ крајем маја Влади Србије и Вучићу је веровало 69 одсто грађана, да би већ почетком јула СНС имао рејтинг 50,5, а крајем јула Вучић оцену са 4,1 док је следећи био Ивица Дачић са 2,9. Од краја децембра прошле године СНС има натполовичну већину: тада 51,1 одсто, у априлу 2015. 50,6, а крајем јула 50,7, да би у другој недељи августа Вучић опет био убедљиво најпопуларнији у Србији.

Предомислио се!

Александар Вучић је пре месец дана изјавио је да мисли да Србији избори нису потребни, али да никада није могуће искључити ту ситуацију јер не жели да на силу буде председник Владе.
– Мислим да нам избори нису потребни јер су нам планови велики. Имаћемо више ауто-путева урађених у 2016. и 2017. години него икада раније – рекао је тада српски премијер.

 

Д. Декић – Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар