Почетна » Fake news трагач: Који градови су најактивнија бот жаришта СНС-а?

Fake news трагач: Који градови су најактивнија бот жаришта СНС-а?

од Други Пишу
0 коментар

Портал „Fake news трагач“ објавио је анализу табеле ботова Српске напредне странке у нашој земљи. Преносимо текст у интегралној верзији са овог портала:

На Твитер налогу @protivdictature пре неколико дана објављена је табела у којој су побројани – како се наводи – „сви ботови“, уз „име, презиме, округ, место и линкове налога на Твитеру“.

Да ли је ова табела СНС-ових онлајн активиста веродостојна? С обзиром на количину података, али и поједине (видљиве) непрецизности при уносу, немогуће је тврдити да је све што је наведено тачно. Ипак, судећи према иницијалним реакцијама и информацијама, укључујући и информације до којих је дошла редакција портала „Факе неwс трагач“, нема места крупнијим приговорима на рачун аутентичности. У овом тексту ће се користити термини „бот“ и „ботовање“, препознатљиве у домаћој јавности, иако би адекватнији термин за описану врсту активности био „астротурфинг“, пише овај портал.

Новинари портала су контактирали једну од особа чије је име на списку. Потврдио је да су његови лични подаци (име, презиме, округ и општина) исправни, као и информације о налозима за које је задужен. У краткој размени порука наводи да није додатно плаћен за „ботовање“, већ тиме „правда“ своје радно место у једној локалној институцији. Квалификован је за посао који је добио и има завршене дипломске студије.

Његове активности на Твитеру, Инстаграму, Фејсбуку и Тиктоку су афирмативне: лајкује и дели садржаје у вези са СНС-ом, али се не упушта у расправу са другим корисницима. Иако му је тражено да поступа агресивније, није пристао на то. Његов учинак, укључујући и „лупање плусева и минуса“ на порталима, прати се и бодује преко централне платформе. О систему управљања „бот-налозима“ БИРН је писао 2020. године у овој анализи.

Твитер је пре три године објавио да је уклоњено 8,5 хиљада налога који су били у служби Српске напредне странке. Са тих налога објављено је више од 40 милиона твитова, а Данијел Буш са Станфордове Интернет опсерваторије спровео је темељну анализу карактеристика СНС „ботова“ и њихових објава.

Ботују 3.162 особе

Према новој табели, која је датирана на 27. јун ове године, Српска напредна странка има на располагању око 4.800 бот-налога на Твитеру, док је број таквих налога на Фејсбуку, Инстаграму и Тиктоку прилично уједначен и износи око 3.200, пише Факе неwс трагач.

Као што се може видети, једна особа обично је задужена за вођење више налога и представља се под различитим лажним идентитетима. Новинари су утврдили укупан број индивидуа које су ангажоване у овом систему и дошло се до 3.162 особе, тако што се тражио број уникатних комбинација поља „име и презиме“ и „општина“. Ову процену треба узети с мањом резервом, будући да постоји шанса да две различите особе из исте општине носе исто име и презиме.

Судећи према подацима из табеле, најактивније бот-жариште је у Крушевцу (87 особа), а следе Шабац (70) и Лесковац (63). Просечан број ботова по активној општини / граду је двадесет, с тим да су – ако је веровати подацима – све општине Косова и Метохије, као и Босилеград, Црна Трава, Дољевац, Гаџин Хан, Прешево, Трговиште и Тутин тренутно бот-фрее.

Уколико погледамо укупан број бот-налога на свим мрежама, најактивнији је Шабац (390), а прате га Крушевац (355) и Лесковац (277). Међу активним општинама једноцифрен број бот-налога имају само Чајетина, Медвеђа и Мајданпек.

Приређена је скраћена табела са по 20 најактивнијих општина у обе категорије, док целу табелу можете преузети овде.

Напослетку, новинаре портала „Факе неwс трагач“ је занимао и број ботова „по глави становника“. Упоредили су информације из табеле са подацима последњег пописа становништва. На челу табеле су, изједначени, Мали Зворник и Нови Кнежевац (0,32%), а следе Бела Црква (0,31%), Чока (0,30%) и Србобран (0,28%).

Foto:Fake news tragač

Н1/Нова

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар