Почетна » ИНФЛАТОРНИ МАРАТОН ПОСЛЕДИЦА НЕОДГОВОРНОСТИ СНС ВЛАСТИ

ИНФЛАТОРНИ МАРАТОН ПОСЛЕДИЦА НЕОДГОВОРНОСТИ СНС ВЛАСТИ

од Други Пишу
0 коментар

Упркос бомбастичним изјавама министра Малог, Србија је и даље међу земљама са највишом инфлацијом у Европи. Изостанак одговарајуће реакције државе и системског бављења свим узрочницима инфлације, довело је до даљег сиромашења грађана.

Србија Центар се не плаши указивања на праве проблеме. Анализа ММФ показује да су главни покретачи садашње инфлације увећани профити компанија. Продавци су искористили прилику да због увећаних трошкова неоправдано повећају профит, а резултат је добро познат – богати су богатији, а сиромашни још сиромашнији.

Радници губе битку са инфлацијом, што показује и званична статистика. Инфлација у 2022.г. је била 15,1% , а профит српске привреде је већи за 26,3% (подаци АПР). Готово да нема привредне гране која није остварила профит већи од инфлације, док раст зарада (13,76%) није достигао инфлацију.

Парадигма српске привреде се највише огледа на примеру рударских компанија. Приход рударских компанија порастао је два и по пута у 2022.г., а сваки радник у сектору рударства у просеку је направио фирми у којој је запослен профит од 61.000 евра. Међутим, зараде рудара одноцно запослених у сектору рударства повећане су тек за 13% или чак 11 пута мање од раста профита рударских компанија. Раст плата рудара није био довољан чак ни да покрије пад њихове реалне вредности услед инфлације.

Одговор власти на економску кризу је маркетиншки, а економски погубан. Паризер економија и пензионерске картице неће решити проблем ниске куповне моћи становништва, и зависности у најкритичнијим областима – храна и енергетика. Системско омогућавање монопола и корупције, направиле су од Србије земљу јефтине радне снаге која обавља послове мале додате вредности.

Зато је међу програмским циљевима СРЦА оснаживање синдикалног организовања и трајни дијалог са синдикатима, а Социјално-економском савету се мора вратити улога места усаглашавања интереса послодаваца и запослених у корист друштва. Економске мере за које се Србија Центар залаже у фокусу имају развој људског капитала, системску подршку технолошком предузетништву и иновационим делатностима. Дугорочни раст подразумева да просветни радници не могу имати зараде које су константно испод републичког просека.

Кључни узрок високе инфлације је злоупотреба власти и спрега привредног криминала са корумпираном СНС Владом. Одговорност за постојеће економско и вредносно расуло у земљи има своје име и презиме – Александар Вучић. Предуслов економског опоравка је повратак демократије, и то је темељац на коме Србија Центар базира своју политику.

Можда ти се свиди

Оставите коментар