Почетна » Лекс специјалис за ЕXПО 2027 је усвојен, а то значи само једно – наш новац ће се трошити капом и шаком, а ми нећемо знати како

Лекс специјалис за ЕXПО 2027 је усвојен, а то значи само једно – наш новац ће се трошити капом и шаком, а ми нећемо знати како

од Други Пишу
0 коментар

Скупштина Србије усвојила је лекс специјалис за изградњу изложбеног простора ЕXПО 2027, градњу Националног стадиона и пратеће инфраструктуре, на који ће бити потрошено око милијарду евра. За тај пројекат неће бити примењиван Закон о јавним набавкама, а то значи да ће послови бити додељивани без тендера.

Пројекат ЕXПО 2027. је лекс специјалисом, односно сада усвојеним Закона о посебним поступцима ради реализације међународне сепцијализоване изложбе ЕXПО 2027, практично проглашен за пројекат од националног значаја.

Сви поступци који се спроводе за овај пројекат сматрају се хитним. То би требало да значи да за његову реализацију неће бити расписивања тендера, а сви државни и локални органи, привредна друштва и институције у обавези су да у те сврхе “без одлагања издају акте из своје надлежности”.

Такође, у овом документу наглашава се јавни интерес за експропријацију непокретности, која би такође по хитном поступку могла да буде решавана.

Овај закон односиће се и на изградњу Националног стадиона, пратећу инфраструктуру, као и на стамбене објекте за смештај учесника и посетилаца. Такође, невероватно је и да ће бити примењиван и на обнављање и фасада.

У закону пише да ће за спровођење пројекта бити основана нова државна предузећа, која би требало да координишу све активности око овог пројекта, да ће новоизграђени павиљони по завршетку међународне изложбе бити предати на управљање Београдском сајму, а стамбени објекти ће моћи да се продају трећим лицима (за становање).

По истом рецепту, доношењем лекс специјалиса, реализује се пројекат Београд на води, Моравски коридор и нерализовани Јужни ток, упозорила је раније Транспарентност Србија. Реч је о пројектима чија вредност прелази стотине милиона евра, а који су подразумевали уговарање послова без тендера.

За неке од њих донет је Закон о линијској инфраструктури, који је недавно, на инсистирање ЕУ, укинут, јер отвара огроман простор за корупцију.

Иначе, предлогом буџета за 2024. предвиђено је да за ЕXПО у наредне три година буде издвојено по 22,6 милијарди динара или укупно 67,8 милијарди (око 578 милиона евра). Када се томе дода цифра од око 39 милијарди динара (око 334 милиона евра), колико ће у наредне три године бити потрошено за Национални стадион, долази се до цифре од око 912 милиона евра. А то су само предвиђени трошкови.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ; Filip Krainčanić/Nova.rs; TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ; Ministarstvo finansija; Shutterstock

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар