Почетна » Јеремић: Проглас о српском питању у 21. веку – предлог за постизање националног јединства

Јеремић: Проглас о српском питању у 21. веку – предлог за постизање националног јединства

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће на сутрашњој скупштини Народне странке бити представљен „Проглас о српском питању у 21. веку”.

„То је предлог Народне странке за окупљање око државне политике по којим главним начелима Србија требало да се у дужем периоду постојано управља како би се сврстала у ред развијених европских држава“, рекао је Јеремић у интервјуу за лист „Политика“.

Јеремић је навео да је у Прогласу посебна пажња посвећена предлозима у вези са државним уређењем, успостављањем демократије и владавине права, спољном и безбедносном политиком, просветом и културом, националном економијом и демографијом.

Упитан да ли је на предстојећим изборима могућ наступ у једној патриотској колони у којој би била и Народна странка, Јеремић је одговорио да би све друго било изузетно тешко објаснити бирачима, јер је свима јасно да би таква коалиција имала далеко највећи изборни потенцијал, и то на дуже стазе.

„Ови избори нису надметање за страначке ресурсе или шанса за напредовање у каријери – у опозицији или власти – већ последња прилика да се заустави срљање ка непоправљивој штети за државне и националне интересе, поготово када је реч о Косову и Метохији. Ако су у прошлости постојале извесне недоумице на том делу политичког спектра, то објективно више није случај“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би једини задовољавајући резултат на изборима био онај који би као последицу имао одбацивање “француско-немачког” плана за независност Косова и Метохије, недвосмислену обуставу свих радњи везаних за експлоатацију литијума, измештање из квазиколонијалног статуса који нам се намеће споља, као и ослобађање од култа једноумља у великом делу јавног простора и управљању државом.

Председник Народне странке је навео да је најважније да се по питању очувања територијалне целовитости у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН постигне што је шире могуће јединство, које би било институционализовано обавезујућим одлукама Скупштине Србије.

„Један од најважнијих елемената те одлуке мора бити да је чланство такозваног ’Косова’ у УН за Србију неприхватљиво, о чему би писаним путем требало обавестити сталне чланице Савета безбедности УН, пре свега оне које су нас до сада подржавале по овом питању, дакле Русију и Кину“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Срби на Косову и Метохији најугроженија етничка група у Европи западно од украјинског фронта, и да је неопходно је приступити поновном успостављању институција Србије на територији покрајине које су расформиране “Бриселским споразумом” и каснијим споразумима.

„За почетак, то је цивилна заштита, затим органи правосуђа, и на крају полиција. Све је то потребно испратити агилнијим и боље осмишљеним дипломатским ангажовањем, у смислу обезбеђивања снажније подршке у делу света који има разумевања за нашу позицију, али и код оних који су јој супротстављени, у циљу ублажавања њиховог неизбежног иницијалног негодовања“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да би Србија требало да задржи војну неутралност и уздржаност према било којим војним интервенцијама или санкцијама, осим оних које су одобрене у Савету безбедности УН.

„Када је реч о Европи, Србија би требало да затражи раздвајање политичких и економских интеграција, са циљем да што пре постигне стандарде развијених европских држава и постане део Европског економског простора (ЕЕП). Чланство у ЕУ је објективно недостижно у догледној будућности, имајући у виду недостатак политичке воље за даље ширење ЕУ, као и условљавање неких њених чланица у вези са Косовом и Метохијом, које је за Србију потпуно неприхватљиво“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да се свет налази „у дубокој геополитичкој рецесији којој се не назире крај“.

„Двадесет први век неће бити мање изазован него претходни, и не би требало узимати здраво за готово да ће у њему сви успети да сачувају континуитет независне државе. Имамо генерацијску одговорност да упркос свим политичким разликама постигнемо консензус о егзистенцијалним државним и националним питањима. У супротном, завршићемо на сметлишту историје, где нас неће разврставати на оне које су својевремено били власт или опозиција“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар