Почетна » Маркотић у опроштајним посетама код српских званичника

Маркотић у опроштајним посетама код српских званичника

од admin
0 коментар

Председник Вучић је амбасадору Маркотићу захвалио на сарадњи и његовом доприносу развоју билатералних односа Србије и Хрватске, наведено је у саопштењу из Председништва.

Двојица саговорника су изразили очекивање да ће, упркос питањима која оптерећују односе двеју земаља, кроз заједнички рад, бити испуњен део обавеза из Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања, потписане прошле године.

На састанку је, с тим у вези, договорено да се у наредном периоду интензивира рад мешовитих комисија за решавање отворених питања.

Председник Вучић је позвао хрватски државни врх да поклони већу пажњу положају српске националне мањине у Хрватској и нагласио да ће Србија наставити да одговорно испуњава обавезе према хрватској и другим мањинама које овде живе.

На састанку је констатовано да ће предстојећа званична посета председника Вучића Хрватској, на позив председнице Грабар-Китаровић, дати подстицај развоју односа и свих облика сарадње двеју земаља, а посебно економској.

Председник Вучић је амбасадору Маркотићу пожелео много успеха у наставку дипломатске каријере.

Јоксимовићева и Маркотић: Важне су одговорне политичке поруке

Маркотића је примила и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Они су разговарали о билетралним односима две земље, процесу европских интеграција Србије, стању у Европској унији, односима у региону и другим темама.

Јоксимовићева је нагласила да су односи Србије и Хрватске важни, не само за две државе, већ и регион и да би отворена питања требало решавати искреном међусобном комуникацијом.

Оценила је да негативна реторика не сме да се чује од високих званичника, јер као таква може негативно утицати на добросуседске односе.

Истакнуто је да је стабилност региона у интересу обе државе.

Наглашено је да постоји простор за сарадњу у области европских интеграција и заједничких пројеката прекограничне сарадње у пограничним општинама од којих су неки већ започети, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Амбасадор Маркотић је указао на важност изградње заједничког суживота кроз остваривање интереса грађана обе земље.

Министарка европских интеграција упознала је амбасадора Хрватске са динамиком приступних преговора и даљим плановима Србије у процесу европских интеграција.

Јадранка Јоксимовић пожелела је Гордану Маркотићу успех у будућем раду и захвалила на сарањи коју су остварили током његовог службовања у Београду.

Маркотић код председнице парламента

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић примила је Гордана Маркотића, захваливши му се на сарадњи и личном доприносу развоју односа Србије и Хрватске.

Гојковић и амбасадор Маркотић истакли су обострани интерес за јачање парламентарне сарадње између две земље на највишем нивоу, као и између група пријатељстава два парламента, посебно имајући у виду значај парламентарне сарадње у оквиру укупних односа.

Председница Народне скупштине и амбасадор Маркотић сагласили су се о значају дијалога за унапређење односа Србије и Хрватске, а у том оквиру истакнута је важност интензивирања рада мешовитих комисија за решавање отворених питања, наводи се у саопштењу из парламнета.

И Маја Гојковић пожелелаје успех амбасадору Маркотићу у даљим дипломатским активносима.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар