Почетна » МАРКОВИЋ ДИСЦИПЛИНУЈЕ ПОСЛАНИКЕ Путарина се мора плаћати

МАРКОВИЋ ДИСЦИПЛИНУЈЕ ПОСЛАНИКЕ Путарина се мора плаћати

од admin
0 коментар

Посланички клуб Јединствене Србије у Скупштини Србије подржава предлог да посланици плаћају путарину на ауто путу, стоји у саопштењу председника те партије и народног посланика Драгана Марковића Палме.

„О овом предлогу се не треба гласати, већ само треба применити већ постојећи Закон о јавним путевима, у коме се регулише ко има право на коришћење ауто пута без накнаде, а то су војска, полиција, хитна помоћ, ватрогасци, особе са инвалидитетом и возила под посебном пратњом, а не и посланици“, истиче Марковић у саопштењу које је данас достављено медијима.

Петровић јуче тражио ослобађање од плаћања путарине, данас потписао саопштење
Марковићево саопштење је реаговање на јучерашњи иступ посланика његове странке Петра Петровића који је на седници Административног одбора Скупштине Србије тражио да се посланицима, када долазе на заседања републичког парламента, надокнаде трошкови за коришћење аутопута.
– Није коректно да они посланици који својим аутомобилима прелазе 200-300 километара, буду посланици другог реда у односу на посланике који немају те трошкове. Возим 300 километара по овом времену и због тога сам угрожен, не само саобраћајно већ и финансијски” – рекао је Петровић, који долази из Јагодине.
Ипак, Петровић је међу потписиницма Марковићевог данашњег саопштења.
Он смарта да „посланици Скупштине Србије не смеју да имају много више привилегија од грађана који су их бирали”.

„Посланици већ имају превише привилегија. Посланичке плате се примају на време, за разлику од многих предузећа у реструктуирању и предузећа која лоше послују, где лични дохоци касне месецима. Посланици примају паушал и путне трошкове за долазак на радно место које се зове Скупштина Србије“, истиче Марковић и додаје да посланици имају дипломатске пасоше и још много привилегија, које грађани Србије, који су бирали посланике, немају.

Он подсећа да су „на предлог ЈС укинуте дневнице посланицима, јер нико у Србији не добија дневнице за долазак на посао, већ плату”.

„Сходно препознатљивој политици ЈС, да буџете троше грађани, а не политичари, посланички клуб ЈС подржава предлог да посланици плаћају путарину на ауто путу, као и сви остали грађани. Поред тога, када је Влада Србије увела реформске законе и ради обезбеђивања буџетске стабилности државе смањила плате у јавном сектору, функционери ЈС, Драган Марковић Палма и Ратко Стевановић, смањили су своје личне дохотке за додатних десет посто, у односу на оно што је већ законом прописано“, наводи Марковић у саопштењу

Председник Скупштине града Јагодине, Драган Марковић Палма, имао је плату пре смањења 81.155,60 динара, после смањења минулог рада, 73.646,60 динара, а после смањења према Закону о привременом смањењу плата, 68.334,80 динара и коначно после смањења, на сопствени предлог, а по препоруци СГ 61.501,40 динара.

Градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, имао је плату 101.888,10 динара, након смањења минулог рада, 90. 722, 30 динара, после смањења по републичком закону, 82. 498, 90 и након смањења на сопствени предлог, а по препоруци СГ, 74.249,00 динара.

„ичним примером допринели смањењу оптерећења буџета, закључује на крају саопштења председника ЈС и шеф посланичког клуба ЈС Драган Марковић Палма.

Марковићев предлог да посланици плаћају путарину подржали су посланици ЈС Петар Петровић, Срђан Кружевић, Невена Стојановић, Војислав Вујић, Косанић и
Марија Јевђић.

Г. Јевремовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар