Почетна » Берлински лист: Европа је предуго тапшала Вучића по рамену

Берлински лист: Европа је предуго тапшала Вучића по рамену

од Други Пишу
0 коментар

Дугогодишње тапшање Вучића по рамену допринело је томе што све мање Срба верује у Европску унију, пише берлински „Tagescajtung“ након избора у Србији. „Србија је црна рупа парламентарне демократије и Мека за ендемску корупцију. Такво стање траје деценијама. Није чудо што већина Срба више не верује у промене“, пише берлински лист Тагесцајтунг, о исходу избора у Србији.

У том коментару, београдски дописник листа Андреј Ивањи пише о изборној превари власти, али превасходно о томе како је Вучић годинама добијао подршку Запада, преноси Дојче веле.

„Вучић, политички питомац бивше канцеларке Меркел, на власти је скоро дванаест година. Меркел је, наивно и упркос упозорењима, веровала у његову добру вољу да Србију сасвим прилагоди европским стандардима. И није била једина“, пише лист.

Лист се осврће и на деловање Фондације „Конрад Аденауер“ блиске немачким Демохришћанима (ЦДУ), наводећи да је та фондација „дала много новца немачких пореских обвезника како би створила салонске политичаре од бивших националиста, ратних хушкача и поштовалаца Ратка Младића“.

Tagescajtung подсећа и на својевремени напис у листу Франкфуртер алгемајне цајтунг који је Вучићеву регионалну политику упоредио с источном политиком Вилија Бранта. Због таквог поређења је, како се оцењује, „покоји грађанин Србије сигурно морао да се лупи по челу“.

„Ни Немачка ни ЕУ не могу уместо српске грађанске опозиције да војују борбу за цивилизовану земљу“, пише даље аутор. „Али, то дугогодишње тапшање Вучића по рамену пред камерама допринело је томе што све мање Срба верује у ЕУ.“

Вечита охрабрења из Брисела никако нису на месту

На крају, лист се осврће и на оптужбе за изборну превару, куповину гласова, увоз бирача… Наводи се да су и изборне комисије и правосуђе чврсто у рукама власти, те да ће на све ово само одмахнути руком.

„До сада се Вучић извукао са свиме што је радио, зашто не би и са овим? Кад неко стално пролази без последица, временом почиње да верује да себи може да дозволи још више. То је људски и важи и за аутократе. А тек танка линија дели аутократију и диктатуру.“

„Вечита охрабрења из Брисела која стално наглашавају ’европску перспективу’ Србије никако нису на месту“, закључује се у берлинском листу.

Foto Nova.rs/Amir Hamzagić

ДW/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар